Ahogy még sosem láttuk a jom kippuri háborút – galéria

50 éve Jom Kippurkor az arab országok váratlan, megsemmisítő támadást indítottak Izrael ellen. Shabtai Tal fotóriporter azóta őrzi a fiókban a háborúban készített képeit, úgy érzi, most jött el az ideje a publikálásnak.

„Ezek nem győzelmi képek” – hangsúlyozta Tal, aki több más háborút is végigfotózott. “Amikor megkérdezték tőlem, hogy miért nem színesben fényképeztem, azt válaszoltam: Minden fekete-fehér volt, inkább fekete, mint fehér. Annyira sivár és nyomasztó volt, hogy eszembe sem jutott színesben fényképezni. Egész idő alatt a filmek velem voltak otthon, és eszembe sem jutott, hogy publikáljam őket. De mivel közeleg a háború 50. évfordulója, úgy érzem, eljött az ideje a képek közreadásának” – tette hozzá a fotós a ynetnews.com-nak.

1973. október 6-án az Izrael-ellenes arab koalíció elsöprő erejű offenzívát indított a zsidó állam ellen. A híresen pontos izraeli katonai hírszerzés ez alkalommal csődöt mondott; az izraeli vezérkar nem rendelkezett pontos információval arról, emiatt megkésve rendelték el az izraeli véderő riadóztatását. A csapatok felvonulása azonban a jom kippuri ünnep előestéje miatt csak rendkívül vontatottan haladt, és egyiptomi-szír vezetésű hadművelet hatalmas zűrzavart okozott az izraeli katonai és államvezetésben. Az első napokban úgy tűnt, nincs olyan erő, amely képes lenne megállítani a diadalmasan előrenyomuló arab seregeket; huszonöt éves történelme során Izrael még sohasem forgott akkora veszélyben, mint 1973. októberének forró napjaiban.

“Az általam bemutatott háborúk egyike sem volt olyan nehéz, mint a jom kippuri háborúhoz képest. Mindenkit sokkoltak a történések és a látottak.” – tette hozzá a most 84 éves fotóriporter.

A képeket 2023 augusztusban állították ki Tel-Avivban, a Beit Sokolov kulturális központban.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp