Fát ültetnek Veszprémben Schweitzer József főrabbi emlékére

Az egykori országos főrabbi tevékenyen vett részt az újjáéledő Veszprémi Zsidó Hitközség életében.

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) veszprémi Sétafesztiváljának alkalmából Schweitzer József emlékfa ültetésére kerül sor szeptember 29-én 11:30-kor a Brusznyai Árpád utcai holokauszt-emlékmű előtt.

Schweitzer József főrabbi

Dr. Schweitzer József (1922-2015) Széchenyi-díjas tudós, vallástörténész, egyetemi tanár, egykori országos főrabbi 1922. október 13-án született Veszprémben. Anyai nagyapja, Dr. Hoffer Ármin Veszprém város főrabbija volt, majd a budapesti Országos Rabbiképző Intézet professzora lett.

Schweitzer József kisdiákként ekkor került a fővárosba. Hatalmas érdemei voltak a II. világháború utáni magyarországi zsidóság vallási és kulturális életének újraindításában, a hazai és nemzetközi rabbinikus, valamint tudományos életben. Élete utolsó évtizedeiben tevékenyen vett részt az újjáéledő Veszprémi Zsidó Hitközség életében.

A neológ rabbi hitéből és neveltetéséből eredően kedves

Schweitzer Józsefben nem volt zsidó gőg, csak érdeklődés és figyelem, írja a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár a főrabbi 100 éves születésnapjára. Schweitzer József mélyen és lényegileg értette a töb…

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp