Izrael megalapítását szimbolizáló szobor felgyújtásával kezdődött a zsidó újév

Ben-Gurion Izrael első miniszterelnöke volt. A Tel-Aviv tengerpartján álló, róla mintázott alkotás a város egyik legkedveltebb szobra volt.

Egy 34 éves hajléktalant letartóztattak szombaton annak gyanújával, hogy felgyújtotta a tel-avivi tengerparton az ország első miniszterelnöke, David Ben-Gurion ikonikus szobrát. A tett mögötti indíték egyelőre tisztázatlan.

Tel-Aviv polgármestere, Ron Huldai a közösségi médiában közzétett bejegyzéseiben kijelentette, hogy a lehető leghamarabb felújítják a szobrot.

A Ben-Gurion szobor Paul Goldman fotós híres képének rekreációja, mely megörökítette az egykori miniszterelnököt, amint 1957-ben fejen áll a tengerparton.

„Nagyon szomorú, hogy az új év elején valaki úgy döntött, hogy megrongálja a város egyik legkedveltebb szobrát, Izrael megalapításának szimbólumának, David Ben-Gurionnak a szobrát” – írta Huldai.

A szobor felgyújtására néhány nappal az ésszerűségi mércét kvázi eltörlő törvény tárgyalása után került sor, írja az ujkelet.live.

A kormány képviselője, Ilan Bombach ügyvéd a Legfelsőbb Bíróság előtt megkérdőjelezte az irányadó dokumentumnak tekintett 1948-as Függetlenségi Nyilatkozat tekintélyét. A Függetlenségi Nyilatkozatot, Ben-Gurion 1948. május 14-én olvasta fel.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp