A világörökség részei lettek az évszázadokra elfeledett középkori zsidó helyszínek

A németországi Erfurtban lévő helyszínek között 13. századi zsinagóga és mikve is található.

Az UNESCO vasárnap a világörökség részévé nyilvánította a németországi Erfurtban található középkori zsidó helyszínek egy csoportját. Ez az elmúlt években már a második alkalom, hogy a németországi zsidó örökség helyszínei felkerültek a listára, tudatta az AP hírügynökség.

A listán szereplő új helyszínek között található Erfurt régi zsinagógája, egy 13. századi kőépület, amely ma a középkori zsidó családi életet mutatja be, valamint egy hagyományos rituális fürdő (mikve).

A középkori zsinagóga Erfurtban (Fotó: Michael Sander / Wikimedia Commons)

A döntést az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO égisze alatt működő ENSZ Világörökség Bizottságának ülésén hozták meg a szaúd-arábiai Rijádban.

Erfurt zsidó örökségi helyszínei hosszú múltra tekintenek vissza, de a közelmúltig nagyrészt feledésbe merültek. Miután a 14. századi pogromok elűzték Erfurt zsidó lakosságának nagy részét a városból, a régi zsinagógát raktárként, majd étteremként és táncteremként használták. Történelmi jelentőségét csak 1988-ban fedezték fel újra. A rituális fürdőt feltöltötték és évszázadokon át pinceként használták, és csak 2007-ben ismerték fel történelmi és kulturális hátterét.

„Az erfurti zsidó műemlékek évszázadokon át szinte feledésbe merültek”

– mondta Maria Boehmer, a német UNESCO-bizottság elnöke. „Újrafelfedezésük nagy ajándék” – tette hozzá.

A vasárnapi hír két évvel azután érkezett, hogy az UNESCO először ismerte el a zsidó kulturális örökségi helyszíneket Németországban. Abban az évben a Rajna menti városokban, Mainzban, Wormsban és Speyerben található zsidó helyszíneket vette fel a világörökségi listájára.

Az UNESCO döntése, hogy Erfurtot is felveszi a listára, „újabb fontos hozzájárulás ahhoz, hogy láthatóvá váljanak a németországi és európai zsidók és keresztények közös gyökerei, és megőrizzék azokat a jövő számára” – nyilatkozta Kerstin Puerschel, Németország UNESCO-nagykövete.

A világörökség része lett a Rajna-menti Jeruzsálem

A németországi Speyer, Worms és Mainz városok a zsidó kultúra központjai voltak a középkorban.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp