7 étkezési tipp a zsidó ünnepekre

A zsidó ünnepek csábító ételekkel várnak ránk, de érdemes átgondolni a korlátainkat, ha még hanukakor is bírni akarjuk a sok evést.

A zsidó nagyünnepek a megújulás időszaka. Ez az új év kezdete és az ősz kezdete, és ezzel együtt az étkezések és az étel körüli számos összejövetel ideje.

1.Mit egyenek az idősek az ünnepek alatt?
A napi táplálkozási elveket az ünnepi időszakban is be kell tartani. A legjobb ajánlás a különféle zöldségeken, gyümölcsökön és gabonaféléken alapuló mediterrán étrend lenne. A hüvelyesekben, a tojásban, a tejtermékekben, a nem hizlaló húsokban és halakban található minőségi fehérje kritikus fontosságú az idősek egészsége szempontjából, írja a ynetnews.com.

2. Milyen ételek egészségesek és ízletesek?

Az ünnepek alatti családi v vacsorák kiváló alkalmat kínálnak a házias ételek elkészítésére. A feldolgozott élelmiszerek nagy koncentrációban tartalmaznak sót, amely magas vérnyomást, valamint szív- és májbetegségeket okoz. A házi készítésű ételekben is kevesebb az olaj, a margarin, a vaj és a majonéz. Só helyett használhatunk fűszereket és különféle zöldségeket, hogy változatos állagokat készítsünk.

A 65 év felettiek, akik szív-, máj-, vérbetegségben és cukorbetegségben szenvednek, csökkentsék az alkoholfogyasztást. A gyógyszert szedők teljesen tartózkodjanak azok az alkoholfogyasztástól.

3. Hogyan kerülhetjük el az ünnepi étkezés utáni elnehezülést?

Mindig hallgatnunk kell a testünkre. Ha jóllaktunk, tartsunk egy kis szünetet és pihenjünk. Valószínűleg lesz maradék az ünnep után, így lehetőségünk lesz étkezés közben megkóstolni azokat az ételeket, amelyeket kihagytunk.

4. Ne együnk semmit az ünnepi lakoma előtt?

Testünknek táplálékra van szüksége az ébrenléti órákban, ezért nem szabad naponta egyszer enni, hanem szét kell osztani az ételeket, hogy egészségesek maradjunk. Az ünnepi étkezések előtt kisebb mennyiséget is ehetünk, így több hely marad a különleges ételekre. A legjobb, ha minőségi fehérjét, zöldséget és vizet tartalmazó étrendet tartunk a bélrendszer egyensúlyának garantálása érdekében.

5. Mit iszunk?

Víz. Tartózkodjunk az édesített italok fogyasztásától, beleértve a természetes gyümölcsleveket is. Nem ajánlottak a “diétás” italok sem. Adhatunk a vízhez fodormentát, citromszeleteket, uborkaszeleteket, sőt cukormentes teakivonatot is. A szénsavas italok nem ajánlottak azok számára, akik gyomorégésben szenvednek.

6. És az alkohol?

Mint tudjuk, az alkoholt felelősségteljesen kell fogyasztani. Egészségügyi szempontból egy-két pohár elfogadható. A 65 évnél idősebb, krónikus betegségekben szenvedőknek óvatosnak kell lenniük, és kevesebb alkoholt kell inniuk. A legjobb tartózkodni az alkoholfogyasztástól, ha valaki gyógyszert szed.

Fontos megjegyezni, hogy az alkoholfogyasztás fokozza a vizeletürítést, így a víz és az alkoholfogyasztás fontos a kiszáradás, a fejfájás és más tünetek megelőzésében.

7. Mozogjunk többet

Végül ne felejtsünk el fizikai tevékenységet végezni a szabadban, napfényben. A szellemi működés szempontjából minden korosztály számára fontos, de az idősebb generáció számára különösen lényeges.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp