Bedühödtek az oroszok a „Golda” c. film történelmi „pontatlanságain”

Még épphogy a mozikba került, máris port kavart az Izrael legendás női miniszterelnökéről szóló film.

A film oroszországi premierje napokkal ezelőtt volt Moszkvában egy zsidó filmfesztivál keretében, három napja pedig az orosz mozikban.

Az “Ofitzeri Rosii” vagy “Oroszország tisztjei” néven ismert orosz szervezet felvette a kapcsolatot az Orosz Föderáció főügyészével, Igor Krasznovval, mivel szerint történelmi pontatlanságokat állít Guy Nattiv izraeli rendező “Golda” című filmje, amelyben Helen Mirren alakítja a volt izraeli miniszterelnököt.

A szervezet azt állítja, hogy a film nemcsak félreérti a történelmi eseményeket, és Ukrajnát szuverén nemzetként, nem pedig szovjet területként említi, valamint Oroszországot negatív színben tünteti fel sztereotip módon, és célja, hogy megossza az orosz társadalmat szembeállítva egymással az orosz és a zsidó népet, írja a ynetnews.com.

“A film számos hazugságot tartalmaz a Szovjetunióról, amely állítólag az arab államokon keresztül indított háborút Izrael ellen. Ez figyelmen kívül hagyja azt a történelmi tényt, hogy a Szovjetunió támogatta Izrael állam létrehozását, és csak az 1967-es izraeli agresszió után szakadtak meg a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok. “

A szervezet megjegyezte, hogy az Egyesült Királyságban nem vetíthetők orosz filmek, ezért a brit filmeket nem szabad megengedni Oroszországban.

A film oroszországi vetítése kínos időzítést jelent, mivel Izrael és Oroszország a közelmúltban együttműködési szerződést írt alá a filmipar területén, és az ukrajnai orosz inváziót hevesen tiltakozó izraeliek úgy látják, hogy ez a megállapodás legitimálja az orosz agressziót.

A film várhatóan 2024. áprilisban kerül a magyar mozikba.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp