A Mazsihisz határozott állásfoglalást vár a kormánytól a Horthyt magasztaló kijelentések esetében

Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke ezt a Gulyás Gergely kancelláriaminiszterrel folytatott tárgyaláson fejtette ki.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke, Grósz Andor ma Gulyás Gergely kancelláriaminiszterrel tárgyalt a politikus hivatalában. A találkozót Grósz Andor kérte a Miniszterelnökséget vezető minisztertől annak érdekében, hogy megvitassák az elmúlt napokban állami vezetők részéről elhangzott, országos és nemzetközi negatív visszhangot kiváltott nyilatkozatok megítélését, olvasható a Mazsihisz közleményében.

Mazsihisz: Horthy Miklós kritikátlan dicsőítése történelemhamisítás

A Mazsihisz közleményben reagált arra, hogy több kormánypárti politikus részvételével tartottak megemlékezést a volt kormányzó újratemetésének 30. évfordulója alkalmából.

A megbeszélésen Grósz Andor hangsúlyozta: a Mazsihisz helyesli, hogy a magyar kormány zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmus minden formája ellen. De magas rangú közéleti személyiségektől olyan megnyilatkozások hangzottak el az elmúlt napokban – tette hozzá az elnök –, amelyek joggal keltettek megütközést mind a magyar zsidó közösségben, mind abban a magyar társadalmi közegben, amely felelősnek tartja Horthy Miklóst a magyarországi holokauszt tragédiájában.

Grósz Andor kifejezte azt a véleményét, hogy ezek a megnyilatkozások a meghirdetett zéró tolerancia elvébe nem férnek bele. A Mazsihisz-elnök azt mondta: ebben az ügyben a Mazsihisz és a magyar zsidóság határozott állásfoglalást tart szükségesnek a magyar kormány részéről.

A megbeszélésen elhangzott, hogy Orbán Viktor miniszterelnök 2017-ben kijelentette:

„minden magyar kormánynak az a kötelessége, hogy minden állampolgárát – származásra való tekintet nélkül – megvédje, de a második világháború idején ennek az erkölcsi és politikai követelménynek Magyarország nem tett eleget, és a magyar vezetés bűnt követett el azzal, hogy kiszolgáltatta a magyarországi zsidóságot a náciknak”.

Ennek kapcsán Grósz Andor közölte: a negatív visszhangot kiváltó nyilatkozatok miatt szükséges lenne, hogy a magyar kormány most, 2023-ban ezt megerősítse.

Frölich Róbert: Az ilyen beszéd miatt nem ismerhettem meg az apám családját

Az országos főrabbi a Horthy Miklós előtt tisztelgő Lázár Jánosnak üzent a volt kormányzó antiszemita leveleit idézve.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp