Presser Gábort megőrjítette a felette lakó Seress Rezső

A Dob utcai ház, ahol szinte minden lakásra jut egy híresség

Kevesen tudják, hogy Erzsébetváros a múlt század közepén még egészen más képet mutatott, a tereken gyerekek játszottak, az alagsorokban mesterek készítették portékáikat, a színházak, a szórakozóhelyek és a belváros közelsége miatt pedig sok művész, híresség lakott ezen a környéken, ahol mindenki ismert mindenkit.

Ennek a világnak az egyik utolsó örököse a Dob utca 46/b, ahol többek között Seress Rezső és Presser Gábor, Beamter Bubi jazzdobos, Ingo Glass szobrászművész, Orosz János zongorista és táncdalénekesnő felesége, Vadas Zsuzsa, Tóth János operatőr és Árvai Ágnes színésznő, Szotyori László festőművész is sokáig a lakóközösséget erősítette, írja a welovebudapest.com.

Seress Rezső életének jelentős részét a Dob utcai házban töltötte el, egykori lakásában halála után sokáig megvolt még a zongorája, néhány általa használt lámpát pedig még most is láthatunk.

Seress Rezsőt Amerikában a jogdíjakból származó jelentős vagyon várta, ám a II. világháború utáni Magyarországon nem juthatott hozzá ehhez, az 56-os forradalom idején pedig úgy döntött, az országban marad. Dalai feketelistára kerültek, később pedig egyszerűen kimentek a divatból, így fokozatosan elszegényedett, hangulata is elborult.

Nagyjából ebben az időszakban érkezett meg a házba Presser Gábor, aki éppen a Seress alatti lakásban töltötte gyerekkorát. Egy korábbi tévéműsorban meg is emlékezett a borús hangulatú dal és a zeneszerző nyújtotta „inspirációról”: „Fölöttünk a Seress mindennap kettőkor menetrendszerűen elkezdte hallgatni a Szomorú vasárnap felvételeit, és hát ugye választhattam, hogy vagy őt hallgatom, vagy gyakorlok.” Ennek a meghatározó élménynek egyébként Presser Gábor később dalt is szentelt, Plafondal címen (Parti Nagy Lajos írta a szövegét):

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp