Mintegy háromszázezer magyar származású izraeli lakik Izraelben

Együttműködési lehetőségekről tárgyalt Izraelben a kulturális és innovációs miniszter.

Nagyon élőek a magyar-izraeli kulturális kapcsolatok, hiszen mintegy háromszázezer magyar származású izraeli lakik Izraelben, és nagyon sok magyar utazik a közel-keleti országba turistaként, zarándokként vagy rokonlátogatóba – hangsúlyozta Csák János kulturális és innovációs miniszter vasárnap telefonon az MTI-nek, miután együttműködési lehetőségekről tárgyalt Izraelben.

Csák János kétnapos látogatást tett Tel-Avivban és Jeruzsálemben. Az első találkozó Miki Zohár kulturális miniszterrel volt, akivel – „építve a hosszú évszázadokra visszanyúló magyar-zsidó történelemre” – meghatároztak néhány lehetőséget – nyilatkozta a magyar tárcavezető.

 

A tárgyalások kiterjedtek a kulturális, valamint a tudományos – egyetemi és kutatóintézeti – kapcsolatokra.

„Nagyon barátságos fogadtatásban részesültem, és több új projektben sikerült megállapodnunk”

– mondta Csák János.

A miniszter ellátogatott a Weizmann Intézetbe, amely a Magyar Kutatási Hálózat partnerintézménye. A Weizmann Intézetnek – amely „az egyik legsikeresebb kutatóintézeti hálózat a világon” – már most is vannak kapcsolatai különböző magyar kutatóműhelyekkel, ezek bővítéséről tárgyaltak – közölte Csák János. Megjegyezte: a találkozón jelen volt Gulyás Balázs professzor, a Magyar Kutatási Hálózat vezetője is.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp