Meghalt Fahidi Éva

A holokauszt-túlélő író, színésznő 97 éves volt.

97 éves korában meghalt Fahidi Éva, aki 18 éves korában deportálták Auschwitzba, majd az allendorfi kényszermunkatáborba került, írja a 444.

1945-ben tért haza Budapestre. Több könyvet is írt tapasztalatairól, és rendszeresen vállalt nyilvános szerepléseket is. Rendszeresen felemeli hangját a rasszizmus, az antiszemitizmus ellen a nemzetközi és a magyar sajtóban.

Nekem senki se mondja meg, milyen volt a holokauszt

Sóvirág című tánc előadása évek óta nagy sikerrel fut a Vígszínházban. Furcsállja, hogy nagy dolognak tartják az emberek, hogy 93 évesen még táncol, mert számára nincs ennél természetesebb kifejezé…

Több külföldi alapítvány munkájában is szerepet vállal, előadásokat tart külföldön és Magyarországon egyaránt. Küldetésének tekinti, hogy a fiatal generáció megőrizze a holokausztot emlékezetében, és aktívan küzdjön a rasszizmus minden formája ellen.

2015-ben Szabó Réka rendező felkérésére Fahidi Éva főszerepet vállalt a Tünet együttes Sóvirág – avagy A létezés eufóriája című modern táncprodukciójában, Cuhorka Emesével.

A nagy feltűnést keltő darab Fahidi életét eleveníti meg a tánc nemzetközi nyelvére lefordítva. A darabot 2019 márciusáig több mint 80-szor adták elő a Vígszínházban, de külföldön is. A darab születéséről Szabó Réka egész estés dokumentumfilmet is forgatott, A létezés eufóriája címmel.

Fahidi Éva és Fliegauf Bence a deportálásról készít egy különleges oktatási anyagot

Az Élet Menete Alapítvány megbízásából készülő oktatási projekt befejezéséhez most támogatókat keresnek.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp