Mazsihisz: Horthy Miklós kritikátlan dicsőítése történelemhamisítás

A Mazsihisz közleményben reagált arra, hogy több kormánypárti politikus részvételével tartottak megemlékezést a volt kormányzó újratemetésének 30. évfordulója alkalmából.

„A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) változatlanul fenntartja az 1993 szeptemberében közzétett álláspontját, mely szerint Horthy Miklós magyarországi újratemetése kizárólag családi eseményként volt elfogadható, annak minden politikai, közösségi befogadása és ezáltal a volt kormányzó kritikátlan dicsőítése történelemhamisítást jelent”

– olvasható a szervezet által kiadott közleményben.

Horthy Mikós Nagyváradon 1940. szeptember 7-én a magyar csapatok bevonulása idején (Fotó: Fortepan / Horváth József)

Mint írják, „a Mazsihisz felhívására az 1993. szeptember 3-án tartott csendes megemlékezésen – az akkor még nagy számban közöttünk élő – holokauszt-túlélők százai vettek részt, hogy ily módon emlékezzenek a meggyilkoltakra és emlékeztessenek arra a szerepre, amelyet a kormányzó vezette magyar hatóságok játszottak a több százezer mártír megsemmisítésében”.

A Mazsihisz szerint

„Horthy Miklós kormányzó pozitív vonásainak kiemelése mellett annak elhallgatása, hogy tömeggyilkosságok közvetlen résztvevőjévé vált és így felelősség terheli a magyarság több mint 60 százalékának elpusztításáért, a történelem meghamisítását jelenti és a meggyilkolt áldozatok emlékének semmibe vételét”.

Ahogy azt már 1993-ban is hangsúlyozták: „akik harsányan ünneplik Horthy Miklóst, nem egyszerűen a kormányzó személyét kívánják tisztára mosni, hanem az egész Horthy-korszakot. Annak csak egyes pozitívumait emelik ki, viszont szándékosan elfeledtetni igyekeznek a zsidóellenes intézkedések sorozatát, az ártatlan százezrek deportálását, a magyar zsidóság elpusztításában játszott állami szerepet.”

„A történelmet nem lehet megváltoztatni, de a valóság elhallgatása, a tömeggyilkosok méltatása elfogadhatatlan”

– zárul a Mazsihisz közleménye.

Korábban Frölich Róbert országos főrabbi két antiszemita Horthy-idézettel üzent a megemlékezésen a volt kormányzót dicsőítő Lázár Jánosnak:

https://akibic.hu/2023/09/05/frolich-robert-az-ilyen-beszed-miatt-nem-ismerhettem-meg-az-apam-csaladjat/

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp