Róna Tamás főrabbi ismét a Mazsihisz alkalmazottja lett

Erről egy közelmúltban tartott vezetőségi ülésen döntöttek.

A Mazsihisz közelmúltban tartott vezetőségi ülésének egyetlen napirendi pontja volt, hogy Róna Tamás főrabbi ismét a Mazsihisz alkalmazottja legyen-e, vagy sem – írja a Népszava, Horváth József, a Mazsihisz volt alelnökének tájékoztatása alapján.

Róna Tamás főrabbi (Fotó: MTI/Mészáros János)

Róna Tamás munkaviszonyát 2020 szeptemberében mondta fel a Mazsihisz akkori vezetősége. A döntést azzal indokolták, hogy a főrabbi

„az elmúlt hetekben nagy nyilvánosság előtt súlyosan sértő és hazug állításokat tett a Mazsihisz munkájával és vezetésével kapcsolatban”.

A döntés előzményének pedig azt jelölték meg, hogy „a Mazsihisz vezetésének bizalma először 2019-ben ingott meg dr. Róna Tamás iránt, amikor az ügyében összehívott, öttagú Bét Din (rabbikból álló zsidó vallási bíróság) elmarasztalta és figyelmeztetésben részesítette rabbihoz méltatlan vallási szabályszegések miatt. További bizalomvesztéshez vezetett az is, hogy a közelmúltban az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetemen (OR-ZSE) egy belső vizsgálat megállapította, hogy dr. Róna Tamás diplomamunkája szinte teljes egészében jelöletlen idézetekből áll, azaz a plágium megkérdőjelezhetetlen.”

Kirúgta Róna Tamás főrabbit a Mazsihisz

A Mazsihisz vezetősége úgy döntött, hogy Róna Tamás főrabbi, a Rabbitestület elnöke munkaviszonyát felmondással megszünteti. Róna szerint egy koncepciós ügy van elbocsátása hátterében….

A Népszava felidézte, hogy Róna Tamás kirúgása kapcsán koncepciós eljárásról beszélt, és munkaügyi pert indított, amit jogerősen is elvesztett. A főrabbi elbocsátása után is a kecskeméti hitközség rabbija maradt, fizetését a Mazsihisz által nyújtott támogatásból fedezték. Valamint maradt a Rabbitestület elnöke is, ebben a tisztségében a nyár elején megerősítették.

Róna Tamás időközben megalapította a Magyarhoni Zsidó Imaegyletet (Zsima), amely rögtön bőséges állami támogatáshoz2021-ben 168 millió, 2022-ben 334 millió forinthoz – jutott. Horváth József szerint az említett támogatások jelentős hányada a Mazsihisztől elvont pénz volt, amit a szervezet a korábbi években például temetők fenntartására és rendbetételére kapott. A Népszava úgy tudja, hogy Róna az EMIH egyik szervezetétől is milliós nagyságrendű jövedelemben részesült.

Róna Tamás főrabbi a lap megkeresésére elmondta, hogy a Mazsihisz világi és vallási vezetése között megállapodás van arról, hogy jelen helyzetben nem nyilatkoznak egyházpolitikai kérdésekről, és ő ehhez tartja magát. Az ügyben a Népszavának Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke sem szeretett volna nyilatkozni. Az elnök hangsúlyozta:

békét és nyugalmat szeretne, a közösség akaratának megfelelően ebben a szellemiségben építi tovább a Mazsihiszt.

Róna Tamás: Zsidó zsidónak is farkasa

A főrabbi szerint halálos fenyegetéseket kapott azután, hogy arról posztolt, mennyire hálás Orbán Viktornak, amiért levélben üdvözölte a hazai zsidó közösséget ros hásáná alkalmából….

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp