Lauderes diákok segítettek rendbe tenni Pécs zsidó temetőjét

A Lauder Javne Iskola hetedikesei lelkesen gazoltak és takarítottak, hogy minél szebb állapotban hagyják a temetőt.

Évente általában két csapatépítő kiránduláson vesznek részt a Lauder Javne Iskola diákjai, amelyek során törekednek arra, hogy a közösség érdekében is végezzenek valamilyen szolgálatot, micvát. Ennek fontosságát már fiatalon szeretnék átadni az oktatók az intézményben tanuló gyerekeknek, írja beszámolójában a bama.hu.

Lauderes diákok segédkeznek a pécsi zsidó temetőben (Fotó: bama.hu)

Idén a hetedikes Pisztácia osztály Pásztor Nóra és Laufer Péter osztályfőnökök vezetésével Pécsre látogatott, ahol a gyerekek a hagyományos osztálykirándulás mellett megismerkedtek a pécsi zsinagógával, a belvárosban elhelyezett botlatókövekkel, valamint az izraelita temetővel is, ahol különféle munkálatokat végeztek a helyi hitközség segítése érdekében.

A diákok gazoltak, gereblyéztek, illetve a ravatalozóban is kitakarítottak. Az egyik diák a lapnak elmondta, ő már több Kibuci Bucik táboron is részt vett az iskola szervezésében, amelyek célja kifejezetten a zsidó temetők rendbetétele. A 2023-ban húszéves kezdeményezés során az idei nyáron Siófokra látogattak el a táborozók, ahol az egy hét alatt igen látványos munkát végeztek a temetőben. Ezt megelőzően pedig Szentkirályszabadján segítették a tisztogatást.

A pécsi zsidó temetőben rengeteg gazt, lehullott ágat és levelet takarítottak össze a Lauder diákjai, akik a bama.hu szerint korukat meghaladó komolysággal és tisztelettel, elkötelezettséggel vetették bele magukat a közösség szolgálatához hozzájáruló tevékenységbe.

Lauderes diákok tették rendbe a siófoki zsidó temetőt

A Kibuci Buci táborban hagyomány, hogy a diákok önkéntes munkával segítsék a magyar zsidó közösséget.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp