Igazi kuriózum: eladó az egykori zsinagóga Békéscsabán

Az irodaépületté átalakított hajdani ortodox zsinagóga 98 millió forintért vihető.

„Üdvözöljük Békéscsaba belvárosában, ahol egy igazi kuriózum várja Önt!”

olvasható az egyik ingatlanközvetítő cég hirdetésében, amelyben a város régi ortodox zsinagógájának irodának átalakított épületét kínálja eladásra. Az ár: 98 millió forint.

A régi ortodox zsinagóga Békéscsabán, a háttérben az egykori neológ zsinagóga szürke burkolata (Fotó: Duna House)

A hirdetés nem említi, hogy az 1894-ben átadott épület egykoron zsinagógaként funkcionált. Ez csak a hirdetésről hírt adó zsido.com cikkéből derül ki.

A békéscsabai ortodox zsinagóga a régebben épült neológ zsinagógával szemben kapott helyet. Az épületet Michay Sándor tervezte romantikus stílusban. A hívek adományaiból felépített zsinagógát és a mellette lévő iskolát 1894. szeptember 28-án avatták fel.

A BékésWiki cikke szerint

„a zsinagóga főbejárata az udvar felől nyílt. A Luther utcára az északi hosszanti oldalon lévő ablakok néztek. A főhomlokzat hármas tagolású, mindhárom egység földszinti részén egy-egy boltíves ajtót alakítottak ki. A középső ajtó a zsinagógai térbe, a két oldalsó a női karzatra vezetett. Az ajtók fölé kis kerek ablakokat helyeztek. Ezek fölött egy párkány osztotta két részre a homlokzatot, melynek felső részébe nagyméretű, színes ólomüvegezésű, többszörös szegéllyel díszített, kör alakú ablakot építettek be. A főhomlokzat két szélének kiugró részein műkő gömböket helyeztek el. Ezek a gömbök fogják közre a fogsordíszítéses oromzatot, amely a mózesi kettős kőtáblában záródik. Az épület hosszanti oldalain négy-négy ablakot alakítottak ki. A belső teret – amely minden díszítést nélkülözött – az ortodox szokásoknak megfelelően alakították ki. A karzaton a nők, a földszinti padsorokban a férfiak ülhettek. A frigyszekrényt a keleti falnál, a nagyméretű ablak alatt, a bimát a földszinti tér közepén helyezték el.”

A békéscsabai ortodox zsinagóga 1951-ben (Fotó: ÉKM, Dokumentációs Központ / Fotótár, VÁTI)

A vásárlók viszont az ortodox szokások szerint kialakított belső teret már biztosan nem láthatják. A holokauszt során Békéscsaba zsidóságának nagy része is elpusztult. A háború után a Magyarországi Izraeliták Országos Közössége (MIOK) mindkét zsinagógát eladta. Az ortodox templom jelenleg ideiglenes műemléki védelem alatt áll. Külsejét az utóbbi évtizedekben átalakították, de a legutóbbi helyreállítási munkák során ismét visszanyerte eredeti formáját. Az épületet raktárként és üzlethelyiségként hasznosították.

Most pedig irodaházként árusítják, a belső tér a hirdetéshez csatolt fotók alapján még véletlenül sem emlékeztet az épület eredeti funkciójára. De még így is „jobban járt”, mint a kéttornyú, mór stílusú neológ zsinagóga, amelyből bútoráruházat csináltak, és a külső homlokzatára egy szürke burkolatot húztak.

Békéscsabán 2004-ben építettek fel egy teljesen új zsinagógát, amelyet végül 2008-ban avattak fel. A kisszámú zsidó közösség azóta ezt az épületet használja.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp