Menekülnie kellett a líbiai külügyminiszternőnek, mert az izraeli kollégájával tárgyalt

A diplomáciai fiaskó más arab vezetőket is eltántoríthat attól, hogy normalizálják a kapcsolatot Izraellel.

Elmenekült hazájából Najla al-Mangoush líbiai külügyminisztere, miután Izraelben nyilvánosságra hozták, hogy Rómában titkos találkozón tárgyalóasztalhoz ült izraeli kollégájával, Eli Cohennel. Az izraeli közlés szerint a múlt heti találkozó volt a két ország között az első ilyen jellegű diplomáciai kezdeményezés, amelynek Antonio Tajani olasz külügyminiszter volt a házigazdája.

Eli Cohen és Najla al-Mangoush

Najla al-Mangoush sajtóinformációk szerint Törökországba menekült, miután palesztinpárti tüntetések is kitörtek az országban a hírre.

A Guardian szerint nem világos, hogy a miniszternő miért tartotta elfogadhatónak, hogy az izraeli külügyminisztérium egyoldalú tájékoztatást adjon ki az amúgy titkosnak induló találkozóról.

Az észak-afrikai államban egyébként viszonylag ritkák a palesztinbarát tüntetések, így a történtek rávilágítanak, hogy az arab világban jelenleg is kockázatos az izraeli kapcsolatok normalizálása. Líbiai felháborodás valószínűleg eltántorítja a többi arab vezetőt attól, hogy szorosabbra fűzze kapcsolatait Izraellel.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp