Világrekordot dönthet a zenész, aki hangszerré alakítja a sófárt

A tehetséges trombitás sokoldalú hangszerré változtatta a hagyományos sófárt, amelyet leginkább a zsidó újév környékén szoktak vallási célból használni.

A sófár a vallási célokra használt legősibb hangszer, amelyet elsősorban a zsinagógával, Ros Hasánával és Jom Kippurral szoktak azonosítani. Amit Sofer trombitás azonban zenekarokkal lép fel világszerte, és megmutatja, milyen sokoldalú hangszerről is van szó.

Mindezeken felül Sofer azt állítja, hogy övé a világ leghosszabb – 1,74 méteres (5’8,5) – Sófája, és jelenleg a Guinness Rekordok Könyvébe történő bejegyzése folyik.

Sofer jelenleg nemzetközi sófárművészként ismert, a Ra’anana Szimfonett nevű zenekarral játszik, és valószínűleg az egyetlen zenész, aki valaha élőben játszotta sófáron a színpadon egy 80 fős zenekarral, az Avinu Malkeinu klasszikus zsidó imadalt, írja a ynetnews.com.

Játszik országos szertartásokon, elnökök, nagykövetek és konzulok előtt, és a hatalmas evangelizációs közösség körében is nagyon népszerű.

Mivel a sófár hangzásban korlátozott, és egy zeneműből csak néhány hangot tud produkálni, Sofer szükség esetén más zenészekkel, vendégjátékosokkal is együttműködik a színpadon. “Hangszereikkel olyan hangokat játszanak, amelyeket a sófár nem tud előállítani” – magyarázza. Ezen kívül 3 sófárt használ előadásaiban, “minden sófár más zenei skálát produkál, és más dalhoz használják” – mondja Sofer. Vannak olyan esetek is, amikor a sófár egy teljes dalt tud szólóban játszani.

Sofer már fellépett Párizsban, Angliában, Kanadában, New Yorkban, most pedig egy brazil koncertre készül. „Számomra az a legszebb és legizgalmasabb, hogy sokszínű a közönségem” – mondja Sofer. “Haszidok, ortodox zsidók, nemzeti vallású zsidók, világi zsidók és nem-zsidók keveréke. Vegyes közönség, amely egyesül a zenében, és ugyanazon az élményen osztozik, a sófár hangján. Ismerős dalokat adok elő, ami mindenki számára befogadható; és ez megteremti az egységet a szívben. Amikor egy előadás végén lelépek a színpadról, és hatalmas ölelést kapok a közönségtől, tudom, hogy megérte, mert ezzel mindannyian nyerünk” – mondja a művész.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp