Van-e gyógymód az irigységre?

Zsidó bölcsesség, hogy megszabaduljunk kínzó érzéseinktől.

Elemezzük egy pillanatra az irigységet.

Irigy vagy a barátod autójára. Miért? Az övé szebb, mint a tiéd.

Irigy vagy egy kolléga intelligenciájára. Miért? Mert okosabb, mint te.

Irigy vagy a nővéred művészi tehetségére. Miért? Mert te nem vagy olyan tehetséges.

Minden irigység ugyanarra a dologra vezethető vissza. Van másoknak valamije, ami neked nincs, de szeretnéd, hogy legyen.

Az irigység az emberiséggel egyidős jelenség, nem véletlenül szerepel a tilalma a bibliai Tízparancsolatban is (ne kívánd felebarátod házát). Minden kultúra megpróbálja az irigységet keretek között tartani, a zsidóság például izgalmas érveléssel próbál segíteni abban, hogyan tudunk megszabadulni ettől a kellemetlen érzéstől.

A zsidó bölcseknek van egy híres mondása: “Ki a gazdag? Aki elégedett azzal, amije van.” Aki elégedett a sorsával az életben, az nem küzd az irigységgel, mert nem vágyik többre, mint amije van.

Szóval a barátodnak szebb autója van, mint a neked. De te elégedett vagy a sajátoddal.

Mr. Menő okosabb nálad a munkahelyeden. De te elégedett vagy azzal az intelligenciával, amelyet a sors vagy Isten adott neked.

Hiányzik belőled a művészi tehetség? Megvannak a saját képességeid.

Most fókuszáljunk újra. A “hogyan tudnám abbahagyni az irigységet” helyett a kérdés valójában az, “hogyan lehetek boldog azzal, amim van?”

Ez egy alapvető kérdés, amire a judaizmus a következő megoldást adja:

Ha hiszünk abban, hogy van Isten, aki mindent tud és jó, akkor ez azt jelenti, hogy teljes mértékben tudja, mi a legjobb a számunkra az életben; és megadja nekünk azt, ami nekünk a legjobb. Ebből következik, hogy Isten valamiért nem látta jónak, hogy megkapjuk azt az autót vagy házat, amire hiába vágyunk, tehát az adott autó vagy ház birtoklása jelenleg nem szolgálja az érdekeinket.

Ha pedig így van, akkor mi értelme irigynek lenni?

Mindez persze nem jelenti azt, hogy fogadjunk el mindent adottnak az életünkben, sőt, a zsidóság szerint nagyon is fontos dolog az ambíció és a törekvés. Csak lehet, hogy az adott irány nem volt megfelelő, és máshol kell keresnünk az elégedettségünk.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp