Izraelben volt a legdrágább az élet 2022-ben

A felmérést az OECD 38 állama között végezték.

Tavaly Izrael büszkélkedhetett a legmagasabb megélhetési költségekkel az összes OECD-ország közül, ami 38%-kal haladja meg az átlagot. A múlt vasárnap nyilvánosságra hozott OECD-adatok szerint nem sokkal maradt le mögött Svájc.

Ez azonban közel sem jelenti azt, hogy bajban lenne az izraeli gazdaság – állítja Dan Ben-David professzor, a Shoresh Társadalmi-gazdasági Kutatóintézet vezetője a Tel-Avivi Egyetemen.

Szerinte félrevezető a tavalyi izraeli árak összehasonlítása az OECD átlagával. „Egyrészt több mint egy évtizede nő a szakadék Izrael és az OECD országok között, másrészt Izraelben az infláció alacsonyabb volt, mint a legtöbb OECD-országban, és a sékel egyre erősebbé vált, így minden sékelben kifejezett ár értelemszerűen drágább lett dollárban és euróban” – magyarázta.

Az igazi probléma annak felmérése, hogy egy izraeli középjövedelemből jóval kevesebb fogyasztói kosarat lehet megtölteni az OECD-országok középjövedelméhez képest. „A kérdés az, hogy ez a magas izraeli áraknak vagy az alacsony izraeli jövedelmeknek köszönhető-e” – részletezte.

Arra a következtetésre jutott, hogy a magas árak és az alacsony jövedelmek a létfontosságú infrastruktúra fejlesztésének elhanyagolásából fakad, írja a jpost.com. Az infrastruktúrát a humántőke (pl. oktatás) és a fizikai tőke (pl. közlekedés) jelenti. Mindkét terület nagyon túlterhelt és ehhez még hozzájön a nem eléggé hatékony bürokrácia működése is. Mindez együtt jelentős terhet ró a termelékenységre, ami csökkenti a bevételeket és emeli az árakat.”

A felügyelői jelentés az izraeli lakhatás súlyos helyzetét is hangsúlyozta. Az elmúlt évtizedben a lakásárak riasztóan 208%-kal emelkedtek, elsősorban a súlyos lakáshiány miatt.

A 2006-tól 2022-ig tartó mintegy 189 000 lakóegység hiánya a kereslet-kínálat kiegyensúlyozatlanságához vezetett. Bár az Izraeli Földhivatalt (ILA) e hiány kezelésére hozták létre, a jelentés szerint azonban nem teljesíti hatékonyan feladatait.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp