Budapesten írt történelmet az izraeli maratonfutó

Maru Teferi az Európa-bajnokságon az utolsó méteren kapott ki, most ő tudott előzni néhány méterrel a célvonal előtt.

Maru Teferi tavaly Münchenben az atlétikai Európa-bajnokságon szinte győztesnek érezhette magát, amikor német ellenfele az utolsó métereken megelőzte. Vasárnap Budapesten, a Hősök terén viszont már az erejét kiválóan beosztó izraeli maratonfutó volt az, aki az utolsó métereken el tudott menni az etióp Leul Gebresilase mellett, ezzel az ugandai Victor Kiplangat mögött megszerezve a második helyet az atlétikai világbajnokságon.

Maru Teferi a célban a budapesti atlétikai világbajnokságon a Hősök terén (Fotó: MTI/Derencsényi István)

Teferi a vb-k történetének első izraeli érmét szerezte a férfi maratonfutók versenyében, és az előző nap a nők között a negyedik helyen befutó Lonah Salpeterrel együtt kiváltotta az indulás jogát a jövő évi párizsi olimpián. A másik izraeli maratonfutó, Haimro Alame a 20. helyen ért célba a vasárnapi versenyen.

A 31 éves Teferi Etiópiában született zsidó családban, 14 évesen Izraelbe alijázott (bevándorolt), ahol a Ben Semen Ifjúsági Faluban nevelkedett. Ott kezdett el hosszútávfutással foglalkozni. 2016-ban a riói olimpián a maratonon még csak a 74. helyen ért célba. Öt évvel később Tokióban viszont már a 13. lett. A tavalyi Eb-n az ezüst mellett aranyérmet is szerzett a maratonfutás csapatversenyében.

Maru Terefi versenyez a férfi maratonfutásban a budapesti atlétikai világbajnokságon az Andrássy úton (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Teferi ezüstérme az ötödik izraeli érem volt az atlétikai világbajnokságokon. Korábban a rúdugró Alex Averbukh (1999: bronz, 2001: ezüst), a hármasugró Hanna Knjazjeva-Minenko (2015: ezüst) és a már említett Salpeter (2022: bronz) tudott eredményes lenni.

Budapesten érte el élete legjobb eredményét az ausztrálok zsidó atlétája

A 20 km-es gyaloglásban ezüstérmet nyerő Jemima Montagot holokauszt-túlélő nagymamája inspirálja.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp