Miben hasonlít a boldog házasság a maceszgombócleveshez?

Hat dolog, amit a zsidóság egyik legismertebb étele, a maceszgombócleves tanít a jó kapcsolatokról.

 1. Minden az alapanyagokon múlik

Egy finom leves lelke a jó alaplé. Ha jó minőségű alapanyagokat használunk, és ezeket megfelelő arányban kombináljuk, akkor nagyszerű levesünk lesz, amely több, mint a részek összege.

A házastársak egyedi személyiséggel érkeznek a házasságába. Különbözőek vagyunk, de ha „egészséges hozzávalókkal”, azaz jó jellemvonásokkal és értékrenddel lépünk a kapcsolatba, akkor többet hozunk ki egymásból, és erős családot építhetünk.

Az eredmény pedig finom lesz!

 1. Fűszerek és ízek kellenek, hogy mindig érdekes legyen

Vannak, akik sósan, vannak, akik borsosan szeretik a csirkelevest. Mások póréhagymával, hagymával, zellerrel vagy kakukkfűvel ízesítve. A fűszerek és fűszernövények változhatnak, de ezek az apró extrák aranyszínű elixírré varázsolják az unalmas levet.

A házasságoknak is szükségük van „fűszerre”, hogy a dolgok érdekesek maradjanak – új dolgok, amelyekről beszélni lehet; új tevékenységek, amelyeket kipróbálhattok.

 1. Minden falatban kell húsnak lennie

A csirkeleves valódi csirke nélkül csak jellegtelen lé. Van íze, de nem kielégítő. A házasságokhoz is „hús” kell.

A házasság húsa az együttműködés. A házasság párkapcsolat, és a legboldogabb házasságokban a partnerek csapatként dolgoznak. Nem két egyén, akik két külön életet élnek. Vannak közös és egyéni céljaik is, és tudják, hogy e célok eléréséhez csapatmunkára van szükség.

Emellett a siker mindig jobb ízű, a kudarc pedig kevésbé keserű, ha megosztják. Ugyanúgy, ahogy a levesben lévő hús feltölt és kielégít, a mindennapi együttműködés az a hús, amely kielégítővé teszi a házasságot.

 1. Ne melegítsük túl, és ne hűtsük ki

Ha már megégetted a szád forró levessel, tudod, hogy utána minden falat fájdalmas és íztelen. És a hideg leves? Teljesen ehetetlen, amihez senkinek sincs kedve.

A fékezhetetlen harag olyan, mint a forró leves. Fájdalmas a címzett számára, és utána sokáig megmarad a kellemetlen érzés. Hiába hűl ki a leves, még mindig fáj a megégett száj.

Bár az erős házasságokat nem lehet perzselő haraggal működtetni, valamennyi nézeteltérésre szükség van. Enélkül olyan lenne, mint a hideg leves, és a kommunikációt a némaság váltaná fel.

A boldog, meghitt házasság olyan, akár a maceszgombócleves, akkor a legjobb, ha se nem hideg, se nem meleg. Ilyenkor hívogató illattal tölti meg az otthont.

 1. Ne legyen túl szikár a maceszgombócunk

A legjobb maceszgombóc egy kicsit könnyed és légies, ha túl keményre csináljuk, akkor ehetetlen.

Minden boldog házasságnak is megvan a maga könnyedsége, mert semmi sem olyan tápláló, mint egy jó nevetés!

Még a legsötétebb időket is könnyebb így átvészelni. Igen, a házasság munka, vannak számlák, amelyeket fizetni kell, gyerekeket kell nevelni, és ott van a mindennapi élet minden hétköznapi feladata. De a házasságnak szórakoztatónak is kell lennie. Úgy kell csiklandoznia a belsőnket, mint egy könnyű, pihe-puha maceszgombócnak. Nevess minden nap, és legyél könnyed!

 1. Idővel jobb lesz

És végül, mint a maceszgombócleves, a boldog házasság is idővel jobb lesz. A leves a főzés napján finom. De másnap? Az ízek összeolvadnak, a zsírfelesleg a tetejére emelkedett és le lehet húzni, és ami tegnap jó volt, az ma mennyei. A boldog házasságok is lágyulnak és javulnak.

A különálló személyiségek megtanulják, hogyan csiszolódjanak össze. Az egészségtelen személyiségjegyek, mint például a hűtött levesben felszálló zsír, kiküszöbölhetők, ahogy a párok áttérnek az én-központúságról a mi-központúságra.

Tehát, amikor legközelebb leülsz egy finom, gőzölgő tál maceszgombóc leveshez, gondolj arra, hogy a kis tál milyen leckéket taníthat neked!

 

 • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

  Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

  Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp