Náci számlákat titkol el egy nagy sváci bankhálózat

A Credit Suisse régóta akadályozza a náci ügyfelekhez és a nácikhoz köthető fiókok vizsgálatát.

Az amerikai törvényhozók által csütörtökön közzétett vizsgálat szerint a svájci hitelintézet, a Credit Suisse nem vizsgálta át az összes rendelkezésre álló nyilvántartást, amikor belső vizsgálatot folytatott a náci ügyfelek és a nácikhoz köthető fiókokkal kapcsolatban. .

Az amerikai Szenátus Költségvetési Bizottsága által megszerzett és közzétett független bíráló jelentésből származó részletek szerint a bank számos vonatkozó bejegyzést nem vett fel a vizsgálatba. A jelentés szerint a 65 000 rekordból alig 1000 volt elérhető elektronikusan áttekintésre.

A teljes jelentésből az is kiderült, hogy a bank megakadályozta a vizsgálatot felügyelő volt ombudsmant abban, hogy “kritikus” anyagokat lásson rá” – áll a bizottság közleményében.

“A holokauszt áldozatai és családjaik iránti tiszteletből nem hunyhatunk szemet e hiányosságok előtt” – mondta nyilatkozatában Chuck Grassley republikánus szenátor, a szenátus költségvetési bizottságának rangsoroló tagja.

A Credit Suisse szóvivője aggodalmát fejezte ki az ombudsman munkája miatt, írja a reuters.com.

A Credit Suisse vizsgálatot rendelt el 2020-ban a Simon Wiesenthal Center zsidó emberi jogi szervezete által felhozott vádak miatt, miszerint a bank potenciális nácikhoz köthető számlákkal rendelkezett, és nem fedte fel azokat.

A törvényhozók azt szorgalmazták, hogy a Credit Suisse folytassa a nácik által a bankban tartott egyes számlák értékének felderítését az 1945 utáni időszakban.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp