Kérjük vissza a templomainkat! – Szimpátiatüntetést tartottak az ortodoxok mellett

A Kazinczy utcai zsinagóga előtt az ortodoxok nemrég megválasztott rabbija mondott beszédet.

A Kazinczy utcai zsinagóga előtt tartották szimpátiatüntetést kedd este az ortodoxok régi tagsága és támogatóik. A tüntetést azért rendezték meg, mert a MAOIH vitatott módon megválasztott, EMIH-közeli vezetősége felújításra hivatkozva bezárta a zsinagógát és az imatermet, a hívek a szintén zárva tartó Hanna étteremben kénytelenek imádkozni.

 

A demonstráción kifüggesztett táblákon olyan feliratokat lehetett olvasni, mint „Kérjük vissza a templomainkat!”, „Elvették a templomunkat! Étteremben kell davenolnunk?”. Egy ortodox férfi pedig egy „Chabad, ne lopj!” feliratú táblát tartott a kezében.

Az eseményen felszólalt az ortodoxok nemrég kinevezett rabbija, Arje Mordecháj Rabinowitz, aki kifejtette, hogy ez Magyarországon az egyetlen ortodox közösség, amely szigorúan tartja magát a híres rabbi, a Chaszam Szofer és rabbinikus utódainak szabályaihoz, döntéseihez, szokásaihoz.

 

A rabbi szerint nem hihető az magyarázat, hogy felújítás miatt egyszerre zárták be a komplexum három imaházát. Rabinowitz úgy véli, hogy a Chabadnak és az EMIH-nek semmi köze sincs a Chaszam Szofer útmutatásaihoz, az imarendet és a szokásokat megváltoztatták.

„Nyilvánvaló, hogy a magyar ortodoxia nem Chabad és nem EMIH, és a Chabad / EMIH nem a magyar ortodoxia”

– jelentette ki Rabinowitz rabbi, hozzátéve, hogy „mindenféle használata az ortodoxia szónak itt, Budapesten a közösségünkön kívül, az becsapás, a közösség megtévesztése.”

A rabbi az ortodox közösség független autonomitását követelte, és felszólított az ellenállásra az ellenséges hatalomátvétellel szemben. Rabinowitz szerint az nem lehet indoka a hatalomátvételnek, hogy a Chabad / EMIH tagjai többen vannak. A Tórát idézve a rabbi kifejtett, hogy a zsidók pont azért lettek a kiválasztott nép, mert kevesen voltak. Rabinowitz rabbi kiemelte továbbá a rabbinikus bíróságok döntésének fontosságát.

A régi tagok szerint megkezdődött a magyar ortodox zsidóság maradékénak tudatos szétverése

A régi tagság a MAOIH jelenlegi vezetőit tevékenységük befejezésére szólítja fel.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp