Már villamosa is van Tel-Avivnak

Szombaton és a zsidó ünnepeken nem közlekedik, holott a járat főként a város nem vallásos negyedein halad át.
Több éves késéssel megindult Tel-Aviv első, „piros” villamosvonalán a közlekedés a múlt héten. A „piros” járat Izrael kereskedelmi központjának, a Tel-Aviv körüli agglomerációnak, Gus Dánnak különböző részeit köti össze a várossal, a déli Bat Jam elővárostól Petach Tikváig közlekedik.

Az előkészítés idején vitákat gerjesztett, hogy a vallásosok követelésére nem közlekedhet a villamos szombaton és a zsidó ünnepeken, évente összesen hetvenkét napon, holott a járat főként a szekuláris, vagyis nem vallásos negyedekben és városokban halad át.

A villamos nagyrészt a föld felett közlekedik kötött vágányon, de Tel-Aviv belvárosában nyolc megállót a föld alá helyeztek.

Az első járat megindítása után tovább folynak az építési munkálatok két további vonalon, melyek a tervek szerint 2026-ban és 2028-ban készülnek el. A három villamos Gus Dán tizennégy városában százharminckilenc állomást tartalmaz majd.

A piros vonalat 2015-ben kezdték építeni, s többször emelni kellett a beruházás költségvetését, amely végül mintegy tizenkilenc milliárd sékelt (kétezer milliárd forintot) emésztett fel.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp