Budapesten érte el élete legjobb eredményét az ausztrálok zsidó atlétája

A 20 km-es gyaloglásban ezüstérmet nyerő Jemima Montagot holokauszt-túlélő nagymamája inspirálja.

A budapesti atlétikai világbajnokságon vasárnap második helyen ért célba Jemima Montag, aki 1:27:16-es idejével új ausztrál csúcsot állított fel 20 km-es gyaloglásban. Az ausztrálok zsidó atlétájának ez lett élete eddigi legjobb eredménye, világversenyeken ez idáig a nemzetközösségi játékokon szerzett két aranyérmet.

A második helyezett ausztrál Jemima Montag a női 20 kilométeres gyaloglás versenyében (Fotó: MTI/Derencsényi István)

Montag már 15 évesen elnyerte az Ausztrália kiemelkedő junior zsidó sportolója címet. A 25 évesen vb ezüstöt nyerő atléta egy szerencsét hozó arany karkötőt visel a versenyeken, amely két éve elhunyt nagyanyja, Judith nyakláncából készült. Az ausztrál gyalogló korábban azt nyilatkozta, hogy néhai nagymamája erejéből merít, aki túlélte Auschwitz borzalmait.

A későbbi győztes spanyol María Pérez és a későbbi második helyezett ausztrál Jemima Montag a női 20 kilométeres gyaloglás versenyében a budapesti atlétikai világbajnokságon az Andrássy úton (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

„A nagymamám megtanított arra, hogy egyszerre csak egy lépést tegyek, és ezért másképp látom a dolgokat” – magyarázta Montag.

„A holokauszt vége felé napokig meneteltek a hóban és a hidegben, kis szandálban és alig ruhában. A nagymamám a nővérével együtt egy szíjjal összekötötték a csuklójukat, és azt mondták: ‘vagy együtt csináljuk ezt végig, vagy sehogy’.”

A győztes spanyol María Pérez, a második helyezett ausztrál Jemima Montag és a harmadik helyezett olasz Antonella Palmisano a női 20 kilométeres gyaloglás versenyében (Fotó: MTI/Derencsényi István)

Montag inspirációt merít holokauszt-túlélő nagymamája történetéből, a karkötője pedig az erőre és a kitartásra emlékezteti.

Négy izraeli atléta indul a budapesti világbajnokságon

Az izraeliek ugyan kis csapatattal érkeznek Budapestre, de éremre így is lehet esély.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp