Kormánypárti képviselők akadályozzák a budavári nagyzsinagóga feltárását

Az évszázadok óta a föld alatt lévő zsidó imaház a saját korában Európa legnagyobb zsinagógája volt.

V. Naszályi Márta, az I. kerület polgármestere a Magyar Hangnak elmondta, az önkormányzat régóta tervezi a Mátyás király korában épült budavári nagyzsinagóga feltárást. Az üzemeletetés koordinálására egy nonprofit kft.-t hoznának létre, a cégalapításra vonatkozó határozatot tavaly óta több alkalommal is a képviselő-testület elé terjesztették, ám a kormánypárti többségű grémium mindannyiszor le is vette a napirendről az előterjesztést.

Hamarosan elkezdődhet a budavári nagyzsinagóga feltárása

Talán már az idén láthatóvá válhatnak annak a középkori zsidó imaháznak a maradványai, amely a saját korában Európa legnagyobb zsinagógája volt.

Az I. kerület képviselő-testületében elméletileg ellenzéki többség lenne, ám két, a Jobbikból kilépett képviselő rendre a fideszes képviselőkkel szavaz. A Magyar Hang megkereste a kormánypárti és a volt jobbikos képviselőket, hogy megtudja, miért blokkolják a zsinagóga feltárását, válasz azonban senkitől sem érkezett. A lapnak a Kulturális és Innovációs Minisztérium sem válaszolt az ügyben.

A budavári nagyzsinagógát Buda 1686-os visszafoglalása idején gyújtották fel az ostromló keresztény erők az oda menekülő zsidókkal együtt. Az azóta a föld alá került zsinagógát 1965-ben egyszer már feltárták ugyan, de megint betemették, és egy betonfödémet helyeztek az ásatási gödör fölé. Pedig Scheiber Sándor főrabbi amerikai szervezetektől tudott volna elengedő összeget biztosítani a munkák folytatásához.

Föld alatti zsinagóga válhat látogathatóvá a Budai Várban

A budavári nagyzsinagóga az akkori Európa legnagyobb zsidó templomai közé tartozott. A 17. századó óta azonban 4-5 méter mélyen van eltemetve. Most elkezdődhet a feltárása.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp