Az izraeliek harmada elköltözne az országból?

A miniszterelnök igazságügyi reformja miatt sok világi izraeli attól tart, hogy a bíróságok többé nem lesznek képesek megvédeni polgári jogaikat.

Miközben izraeliek tízezrei csatlakoznak Benjamin Netanjahu miniszterelnök igazságügyi reformja ellen tartott tüntetésekhez, egy felmérés szerint minden harmadik állampolgár azon gondolkodik, hogy elhagyja az országot, írja a BBC.

„Drámaian megnőtt az információ iránti kereslet: más országba szeretnénk költözni, hogyan kezdjük el a folyamatot?” – mondta Shay Obazanek, az egyik nagy cég, az Ocean Relocation vezérigazgatója.

Ahogy a világi izraeliek kezdenek kisebbségbe kerülni az országban, egyre inkább fenyegetve érzik liberális életmódjukat. Most attól tartanak, hogy a bíróságok többé nem lesznek képesek megvédeni polgári jogaikat. Izraelben továbbra is a világi zsidók viselik az adóterhek legnagyobb részét, és ők teljesítik a legtöbb kötelező katonai szolgálatot, gyakran éveket töltve tartalékosként. Az ultraortodox közösség évtizedek óta mentességeket élvez a katonai szolgálat alól.

A nemzetközi tendenciák azt mutatják, hogy a politikai okokból kivándorolni szándékozók többsége végül mégsem lép.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp