A világ egyik legrégebbi zsinagógáját fedezték fel Oroszországban

Valószínű, hogy a második Szentély lerombolása és a zsidók Izraelből történő elűzése után menekültek ide a zsidók, és építették fel a zsinagógát.

A Phanagoria zsinagóga már az i.sz. 1. század elején keletkezett, ez az eddig ismert legrégebbi zsinagóga Oroszországban és az egyik legrégebbi a világon.

A zsinagóga alapját és falainak körvonalait régészek fedezték fel a Fekete-tenger partja közelében.

„Az épületben találtak rituális márvány gyertyatartókat (menórákat), liturgikus asztalokat és márványrudak töredékeit, amelyek közül az egyiken az ókori görög „zsinagóga” felirat szerepel.” – áll a közleményben.

A régészek szerint a Phanagoria zsinagóga két helyiségből álló komplexum volt, amelyek mindegyike több mint 60 négyzetméter területű. A zsinagógát gazdag díszítés jellemzi, falait festették, a tetőt cserepes volt. A templomban található márvány menórák díszei egyediek és különböznek a közel-keletiektől. A phanagoriai zsinagóga egészen a 6. század közepéig létezett, amikor a barbár törzsek városi támadása során kifosztották, és az összes épület leégett” – áll a sajtóközleményben, amely szerint a zsinagóga kb. 500 éven át működött.

Az amforákon és a sírköveken látható menórák arról árulkodnak a szakértők szerint, hogy nagyszámú zsidó közösség élt itt már az i. sz. 1. században. A középkori történészek ismert feljegyzései is arra utalnak, hogy a város lakosságának jelentős részét a zsidók tették ki, írja az i24news.

A második templom időszakának végén, Jeruzsálem elpusztításakor a zsidókat elűzték Izraelből. Ekkor sok zsidó telepedett le a Földközi-tenger medencéjében.

Ruben Bunyatyan, a Volnoe Delo alapítvány szóvivője szerint a zsinagóga helye a Fekete-tenger partján fekvő Phanagoriában bizonyítja, hogy a vallások a tengeren keresztül terjednek. Vlagyimir Kuznyecov, a phanagóriai régészeti misszió igazgatója szerint valószínű, hogy zsidó száműzöttek települtek át az ókori városba, és építették fel a zsinagógát.

Innen terjedt el a vallás a mai Oroszország területére, bár az ókori zsinagógák további bizonyítékai még nem kerültek elő. Phanagoria nagy része ma is víz alatt maradt.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp