Nem Róth Manó volt Rákosi Mátyás eredeti neve

Új információk derültek ki a magyar diktátor gyerekkoráról és a családjáról.

Nem sok szó esett a Magyar Kommunista Párt rettegett vezetője kapcsán arról, hogy a kis Mátyás igazi csodagyerek volt. Végső István holokauszt-kutató új tanulmánya szerint Rákkosi valóságos fejszámolózseninek számított. Már iskolás kora előtt ötjegyű számokat tudott összeadni. Ugyanakkor visszahúzódó volt, nem játszott a többi gyerekkel, sokkal komolyabbnak tűnt náluk.

A kutató szerint két kedvenc időtöltése volt: már gyerekként imádta nézni a kocsmai verekedéseket, de még ennél is jobban szerette követni a választási küzdelmeket, írja a Blikk.hu.

Rákosi a Tisza-parti Adán született, a család 4-dik és egyben egyetlen fiúgyerekeként, utána még 3 lánytestvére született, ezért ő volt a „mama kedvence”.

A tanulmányban Végső István megcáfolja azt a “városi legendát”, hogy eredetileg Róth Manónak hívták, valójában Rosenfeld volt a családneve.

Rákosinak Sztálin halála után romlott meg a viszonya a szovjet vezetéssel, a pártvezetők együttműködésre képtelen, beképzelt alaknak titulálták. 1956 július 18-án szovjet nyomásra a párt felmentette tisztségéből, a Szovjetunióban, száműzetésben halt meg 1971 február 5-én, Gorkijban.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp