Milliárdos tartozás miatt került kalapács alá az EMIH Baross utcai épületének egy része

A tartozást időközben rendezte a Köves Slomó rabbi által vezetett hitközség.

Egy végrehajtó iroda egy évek óta fennálló követelés miatt júliusban árverést tűzött ki az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) tulajdonában lévő Baross utcai volt pártszékház egy részére. Az államtól megkapott épületben a Köves Slomó rabbi vezette hitközség a Firgun Háznak elnevezett projektet valósítja meg éppen 1,8 milliárd forint állami támogatásból.

2024 végére készülhet el az EMIH új színház és kulturális központja

A Baross utcai projektre még 2019-ben nyert el 1,8 milliárd forintot a Köves Slomó vezető rabbi által irányított hitközség.

A 24.hu most arról számolt be, hogy az ingatlanra tetemes összegű zálogkövetelés került. A végrehajtó árverési hirdetménye szerint a licitet egy 2,7 millió eurós – napi árfolyamon több mint egymilliárd forintos – fennálló „főkövetelés és járulékai behajtása” érdekében rendelték el. Igaz, nem az egész 3500 négyzetméteres épületre, csupán annak egy 157 négyzetméteres, étteremnek nevezett földszinti helyiségére. Az éttermet a végrehajtó 67 milliós kikiáltási áron hirdette meg a szeptemberig tartó liciten.

A lap szerint a Baross utcai házat egy magánszférából származó kölcsön felvételéhez használták ingatlanos fedezetként. A végrehajtást a Hongkongban bejegyzett, de magyar tulajdonú Lavamed Limited kérte. A Lavamed egy magát offshore és onshore cégalapító ügynökségnek definiáló vállalkozás, amely már korábban végrehajtási jogot jegyeztetett be több, a hitközség közvetlen vagy közvetett tulajdonában álló épületre. A Lavamedhez a Panama-papírok szerint 603 cég kapcsolódik, és a szálak az azeri rezsimig is elérnek.

A 24.hu érdeklődésére az EMIH azt válaszolta, hogy a tartozást időközben kiegyenlítette a hitközség, az árverés visszavonása, valamint a jogcím nélküli jelzálog törlésének rendezése folyamatban van.

A július 7. és szeptember 5. közötti időszakra meghirdetett háromszakaszos árverési folyamatot a múlt hétvégén leállították; az ingatlan eltűnt a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar által működtetett Elektronikus Árverési Rendszer oldaláról.

Már több hónapja szünetel a munka az EMIH kóser vágóhídján

A csengelei vágóhidat üzemeltető cég szerint a madárinfluenza miatt kellett hosszabb időre beszüntetni a termelést.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp