Új rabbit választottak az ortodoxok a bezárt Kazinczy zsinagóga élére

Aryeh Mordechay Rabinowitzot a saját közösségi helyeikről kiszorított ortodoxok választották meg, akik nem ismerik el Keszler Gábor és Smuel Oirechman nevével fémjelzett vezetőváltást a Magyarországi Autonóm Ortodox Izraelita Hitközség élén.

Mint ismert, a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) új vezetősége felújításra hivatkozva nemrég kizárta a Kazinczy zsinagógából az ortodox közösség oda igyekvő tagjait, ezért kénytelenek voltak a kapu előtt, az utcán imádkozni. A régi tagság szerint – amely vitatja, hogy szabályosan lett megválasztva Keszler Gábor és Smuel Oirechman a közösség élére – ezzel megkezdődött a magyar orthodox zsidóság maradékénak tudatos szétverése.

Most váratlan fordulat következett be azzal, hogy a régi tagok a Kazinczy utcai zsinagóga és intézményei rabbijává választották Aryeh Mordechay Rabinowitzot a mazsihisz.hu információi szerint. Az ünnepi eseményen többek között részt vett dr. Frölich Róbert országos főrabbi, Radnóti Zoltán főrabbi, a budapesti rabbiság igazgatója és Szántó-Várnagy Binjomin, az OR-ZSE rabbija is.

középen Aryeh Mordechay Rabinowitz, fotó: Radnóti Zoltán, Facebook

A kinevezési okiratot a következő rabbik erősítették meg aláírásukkal:
– Rav Smuel Eliezer Stern, Bne-Brak nyugati részének rabbija, a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) rabbinikus bíróságának feje;
– Rav Jakov Menahem Mendel Steif, a brooklyni székhelyű Central Rabbinical Congress rabbinikus döntnöke, a MAOIH rabbinikus bíróságának tagja;
– Rav Abraham Hajim Meir Gestetner, a MAOIH rabbinikus döntnöke, a MAOIH rabbinikus bíróságának tagja;
– Rav Mose Tuvje Weiszberger, a MAOIH rabbija, a MAOIH rabbinikus bíróságának tagja.

Kapcsolódó cikkünk:

A régi tagok szerint megkezdődött a magyar ortodox zsidóság maradékénak tudatos szétverése

A régi tagság a MAOIH jelenlegi vezetőit tevékenységük befejezésére szólítja fel.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp