Rendkívüli: holokauszttúlélők focicsapata játszik a Német Kupán

Még soha nem volt példa arra, hogy zsidó csapat jutott volna be a bajnokságra.

A holokauszttúlélők alapította klub 1971-ben, első mérkőzésén 15–1-es vereséget szenvedett, de a cél nem is a jó eredmény volt, hanem annak demonstrálása, hogy még létezik a zsidó sportközösség Németországban.

A Makkabi Berlin most vasárnap játssza első meccsét a Wolfsburg ellen a hatvannégy résztvevőből álló Német Kupában. Ezt megelőzően nem volt példa arra, hogy zsidó csapat kijutott volna a tornára, írja a szabadeuropa.hu.

Az évente megrendezett bajnokságban az 1935-ös alapításkor nem szerepelhettek zsidó futballisták.

„Ott voltam kezdettől fogva. Soha nem gondoltam, hogy mi – zsidó csapatként – valaha is játszhatunk egy Bundesliga-klub ellen. Ez hatalmas öröm számunkra, és személyesen számomra is” – jelentette ki Marian Wajselfisz, a klub társalapítója, akinek családja egy lengyel pár pincéjében vészelt át csaknem két évet a második világháború idején.

A Makkabi a testmozgás és a zsidó örökség népszerűsítését célzó, 1898-ban alapított, majd a nácik által betiltott Bar Kochba Berlin utódjaként jött létre 1970-ben. Világszerte működnek hasonló Makkabi sportklubok, így például Magyarországon is Maccabi VAC néven.

Ugyan a Makkabi Berlin identitásának továbbra is központi része a zsidóság, a tagság nyitott mindenki előtt. Ezt különösen jól példázza a futballcsapat, amelynek játékosai között zsidók, keresztények és muszlimok is vannak.

„Ez olyasmi, amire rendkívül büszkék vagyunk. Itt vagyunk, és örömmel fogadunk be bárkit, aki nyitott arra, hogy egy zsidó gyökerekkel és valamifajta zsidó kultúrával rendelkező klubnál játsszon” – mondta Michael Koblenz, a vezetőség tagja.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp