Véletlenül tudta meg a Paul Newmantől kapott óráról, hogy dollármilliókat ér

A Rolex Daytona ereklyeszámba ment, a gyűjtők sokáig nem tudták, hol lehet.

A színész-rendező egyik híres órájának története nemcsak azért különleges, mert egy, az órabolondok által évtizedekre szem elől tévesztett ikonikus darabról van szó, hanem azért is, mert későbbi tulajdonosa sokáig egyáltalán nem volt tudatában, hogy miféle ritka kincs van a birtokában. Végül 2017-ben.

A részben magyar zsidó származású Newman 1968-ban kapott a feleségétől, a szintén színész Joanne Woodwardtól egy Rolex Daytona órát. Mivel mindig is szenvedélye volt az autózás, Woodward a „Drive carefully” (Vezess óvatosan) intelmet gravíroztatta a hátlapjára. A kérés címzettje olyannyira megszerette ezt az órát, hogy ezt viselte például az 1969-es Winning (Győzni Indianapolisban) című film forgatásán, ahol épp a felesége volt a partnere.

Newman összesen öt másik Rolexet is birtokolt élete során, némelyiket szintén a feleségétől kapta, így fordulhatott elő, hogy a nevezetes Daytonát később lánya, Nell Newman egyetemen megismert barátjának, James Coxnak ajándékozta. Az óra értékét később jócskán növelte, hogy ilyen dizájnnal alig több mint 2 ezer darab készült.

Cox nagy becsben tartotta az ajándékot, nyilván sejtette, hogy a Rolex értékes, de arra nem gondolt, hogy valóságos ereklyeszámba megy. Egészen 1993-ig, amikor egy japán gyűjtő egy kiállításon izgatottan felordított, miszerint

„ez Paul Newman órája!”

Ezután még majdnem negyedszázad telt el, mire Cox rászánta magát, hogy pénzzé tegye az ereklyét. Az óra, amely készítése évében nagyjából 200 dollárt ért, 12 perces licit után 17,8 millió dollárért, azaz közel 6,5 milliárd forintért lett egy ismeretlen vevőé. Cox egyébként a bevétel jelentős részét a Nell Newman Alapítványnak adományozta.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp