Sylvan Adams izraeli milliárdos kerékpáros világbajnokságot nyert Skóciában

Adams az izraeli versenykerékpározás nagy támogatója, aki 40 éves kora után kezdett el versenyeken indulni.

Sylvan Adams, az izraeli-kanadai milliárdos és filantróp, az izraeli versenykerékpározás fejlődésének kulcsfigurája, aki az utóbbi időben saját maga is elindul a versenyeken.

Annak ellenére, hogy 40 éves kora után kezdett el kerékpározni, számos nemzetközi versenyt megnyert az utóbbi években, többek között a 2017-es manchesteri világbajnokságot.

Azt mondta azonban, hogy legutóbbi győzelme extra jelentőséggel bír, mert ez az első világbajnoki bajnoki izraeli kerékpárosként. Korábban a kanadai zászló alatt versenyzett.

„Nagyon boldog vagyok, hogy a kemény edzésem meghozta gyümölcsét, és büszke vagyok arra, hogy megnyertem ezt a világbajnoki címet Izraelnek, és elénekelhettem a Hatikvát a dobogón” – mondta Adams.

Az egykori ingatlanmágnás a kerékpározás kiemelt támogatója és finanszírozója Izraelben, ahol 2015 óta él. Adams 2017-ben segített a Tel Avivi Egyetemen a Sylvan Adams Cycling Network, az ország első kerékpáros intézetének megalapításában, és pénzt adományozott a szintén róla elnevezett tel-avivi ingázó kerékpárút létrehozásának támogatására, írja a The Times of Israel.

Adams 2018-ban alapította Tel-Avivban az első velodromot vagy pályakerékpár-arénát a Közel-Keleten. Emellett 80 millió sékelt (7,5 milliárd forintot) adományozott a Giro d’Italia nyitó szakaszának 2018-as Izraelbe juttatására – ez volt az első alkalom, hogy az évszázados versenyt Európán kívül rendezték meg.

Apja egy romániai holokauszt-túlélő, aki később ingatlan milliárdos lett Kanadában. Az idősebb Adams 2020-ban, 100 évesen halt meg.

A kerékpározás mellett Adams és családja alapítványa az Izraeli Tudományos és Bölcsészettudományi Akadémiát is támogatta; illetve a SpaceIL, Izrael nonprofit űrszervezetet; és több egészségügyi központot Izraelben. Emellett szerepet játszott abban is, hogy a popsztár Madonna részt vegyen az Eurovíziós dalversenyen Izraelben 2019-ben.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp