Ősi „varázstükröt” fedeztek fel Észak-Izraelben

A varázstükröket az ókorban a gonosz szem elleni védelemre használták.

Egy 1500 éves, bizánci korszakból származó “varázstükröt” fedezett fel egy 17 éves izraeli fiatal, aki részt vett a Fiatal Vezetők Túlélési Kurzusán az észak-izraeli Usha régészeti lelőhelyen – jelentette be az Izraeli Régészeti Hatóság.

Mi az a varázstükör?

„A töredék egy „varázslatos tükör” része a bizánci korszakból, az i.sz. 4–6. századból” – magyarázta Navit Popovitch, az Izraeli Régészeti Hatóság klasszikus korszakának kurátora.

Aviv Weizman, a varázstükröt megtaláló diáklány

Az akkori emberek úgy képzelték, ha egy démon meglátja a saját tükörképét egy üvegtükörben, megijed saját magától, és ez megvédi a tükör tulajdonosát. A múltban hasonló tükörtáblákat találtak sírokban, amelyeket temetési ajándékként helyeztek oda, hogy megvédjék az elhunytat az eljövendő világba vezető útja során, írja a jpost.com.

“Az egyhetes túra során a fiatal vezetők további leletekre bukkantak, köztük edényeket, érméket, díszített kőtöredékeket és még egy vízvezetéket is felfedeztek” – tette hozzá Eli Escusido, az Izraeli Régészeti Hatóság igazgatója. “A történelmet általában az osztályterem tanulják a diákok, itt viszont minden életre kel. Az a tanuló, aki egy ásatás során leletre bukkan, soha nem felejti el ezt az élményt. Nincs is jobb módja annak, hogy a fiatalokat az országhoz és az örökséghez kössük.”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp