Évek óta nem nyílik meg a felújított szenci zsinagóga

A felújítást a korábbi hírek szerint 2021-ben fejezték be, de még mindig nem látogatható a különleges imaház.

A szlovákiai Szenc felújított főterén sokáig szemet szúrt az elhanyagolt zsinagóga, ami valaha a helyi zsidóság imaháza volt. A szenci zsidók magyarul beszéltek, és magyarnak vallották magukat. Szinte kivétel nélkül elpusztultak a holokausztban.

A háború után az 1825-ben épült, orientális elemekkel díszített szecessziós épületet a szocialista államvezetés gabonaraktárrá minősítette le, majd évekig vegyszereket tároltak benne, aztán hosszú ideig elhagyatottan állt.

Mára viszont a történelmi ékszerdoboznak is nevezhető szenci zsinagóga a képek tanúsága szerint, káprázatos lett. Pozsony megye 65 év enyészet után kezdte meg az épület felújítását, benne egy ritka rituális mikvével és egy téglakemencével, amelyben a zsidó hagyományok egyik elmaradhatatlan elemét, a kovásztalan kenyeret, a pászkát sütötték hajdanán.

Az udvar rekonstrukciója során került elő a rendkívül ritka mikve, amely egy öltözőből és egy téglalap alakú vizes medencéből, a másik oldalon pedig egy tartállyal felszerelt fűtőszobából állt. A vizet kútból szivattyú szolgáltatta, közvetlenül nem lehetett melegíteni.

„A téglakemence és a mikve maradványai ritkaságnak számítanak Szlovákiában, mindkettőt megőrizzük a jövő nemzedékei számára” – mondta Svetlana Waradzinová, a megye kulturális osztályának vezetője.

Azonban az épület egyelőre nem látogatható. A zsinagógának már tavaly nyáron meg kellett volna nyílnia, de még most sem tudni pontosan, hogy mikor adják át a nyilvánosságnak. Gond akadt ugyanis az építő céggel, amely az építkezési területet nem adta át a ma7.sk szerint. Az ügyben várhatóan augusztus végére történik előrelépés.

Megújult az évtizedek óta romos szenci zsinagóga

Szencen soha nem voltak nemzetiségi vagy vallási torzsalkodások egészen a holokausztig, amely után gyakorlatilag eltűnt a szenci zsidó közösség. Az egykori szenci zsidó közösség magyar volt….

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp