Ma 135 éves a különleges Frankel zsinagóga

1888. augusztus 8-án reggel 8 órakor avatták fel a Frankel zsinagógát, azaz a cikkünk megjelenéséhez képest épp 135 éve.

Az impozáns zsinagógát Fellner Sándor tervezte francia gót stílusban. Fellner az első olyan építészek közép tartozott, akik szerint a zsinagógát nem kell külön tipikus zsinagóga stílusjegyekkel megkülönböztetni.

A zsinagóga eredetileg magában, egy üres telken állt. 1928-ban épült a zsinagóga elé a bérház, feltehetőleg védelmi okokból.

Az átépítés után úgynevezett palota típusú zsinagóga lett, amit akkor alkalmaztak, ha nem akarták a zsinagóga templomszerűségét hangsúlyozni vagy a telek kevéssé volt alkalmas rá, hogy templomot építsenek rá.

A köré épült új bérház különlegessége volt, hogy központi fűtéssel volt ellátva, és már akkoriban is működött benne lift.

A zsinagógát és a bérházat is a Budai Zsidó Hitközség építette, melynek székhelyévé vált a Frankel zsinagóga. A hitközségnek olyan gazdagabb tagjai is voltak, akik anyagilag támogatták a bérház megépítését, például a textil gyáros Goldberger Ferenc családja és az acél-és fémiparos Weiss Manfréd.

A hitközség tagjai között számos tudós, értelmiségi és művész is volt, például Heller Bernát és Strausz Adolf orientalisták, dr. Baracs Károly ügyvéd, Pfeiffer Ignác műegyetemi tanár, dr. Geréb József klasszika-filológus, Molnár Ferenc, Kóbor Tamás, Emőd Tamás és Lengyel Menyhért írók.

A Frankel neológ zsinagóga, de az askenáz imarendet követi. A gyönyörű épületben 400 ülőhely van, de hozzá tartozik a tartozik az első emeleti közösségi terem, a Micve klub, valamint a fiatalok számára épült alagsori kultúrterem is.

Verő Tamás, a Frankel zsinagóga rabbija
  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp