Rakétavédelmi rendszert kap Finnország Izraeltől

Az oroszok barátságtalan lépésként tekintenek a döntésre.


Az Egyesült Államok engedélyezte Izraelnek, hogy eladja a Dávid Parittyája (David’s Sling) elnevezésű rakétavédelmi rendszert Finnországnak. A Parittya az izraeli légvédelmi rendszer középső eleme, ami nem azonos a Vaskupola nevű rövidebb hatósugarú védelmi hálóval.

A washingtoni engedélyre azért volt szükség, mert a Parittya közös izraeli-amerikai fejlesztés, amit Jeruzsálem nem árulhat a saját szakállára. Amerikai részről Lloyd Austin védelmi miniszter ütötte rá a pecsétet az egyezségre, de Benjámin Netanjahu miniszterelnök egy darabig még blokkolta a végrehajtását, mivel nem akarta egy Oroszországgal való konfliktussal indítani új mandátumát, írja az Euronews.

Az orosz válasz nem maradt el

Nyikolaj Patrjusev, az Orosz Föderáció Biztonsági Tanácsának titkára, akit sokan Putyin elnök jobbkezének és legfőbb bizalmasának tartanak, azt a moszkvai álláspontot közölte július végén, hogy a finn vezetés „a washingtoni kurátorok által felbujtva” közvetlen konfrontációba kezdett Oroszországgal.

Az orosz belbiztonság főfelelőse szerint Finnországban aktivizálódtak azok az ultrajobboldali csoportok, amelyek vissza akarják szerezni Oroszországtól és Finnországhoz akarják csatolni a 2. világháborúban elvesztett területeket (Karélia), a Nyugat pedig ilyen állampolgárokat toboroz a szeparatista „nemzeti zászlóaljba”.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp