Imád magyar ételeket főzni a Jeruzsálemben élő vallásos zsidó nő

A kassai származású Esther Weiss részt vett Jeruzsálem újjáépítésében, a lakása a Siratófalra néz.
Holokauszt-túlélők gyerekeként egy menekülttáborban nőtt fel a Földközi-tenger partján. Először egy iskolai kirándulás alkalmával járt Jeruzsálemben, amikor megtartották a bát micváját vagyis a felnőtté avatását. „Elvittek minket a Sion-hegyére. Felmásztunk egy háztetőre, és a távolba mutattunk. „Ott!” – mondták. – Ez a Kotel!

Aztán az iskola utolsó évében Jeruzsálem újra egyesült. – Nem hittük el! emlékszik rá. “Jeruzsálem? Megint a miénk? Hatalmas boldogság volt. A rádió azt mondta, hogy eljöhetünk – évezredek óta először – a Siratófalhoz. És megtettük.”

Az ország minden tájáról özönlöttek a buszok az újonnan felszabadult „Mindenhol sár és törmelék volt, nem voltak házak, utak vagy épületek. A Kotel volt az egyetlen épen maradt része a zsidónegyednek” – emlékszik vissza Esther.

A pusztulás ellenére az óváros maradandó benyomást tett rá. Eszter a következő évben diákként Jeruzsálembe költözött, és ideje nagy részét az órák között a zsidó negyed romjainak felfedezésével töltötte. Az egyik ilyen látogatás döntötte el, hogy ebben a városban akar élni.”

Hónapokkal később megismerkedett férjével, Daviddal, és jelentkeztek a kormánynak arra a felhívására, amelynek keretében zsidó családok újjáépítették a lerombolt negyedet, írja a bridgesforpeace.com.

1969-ben Eszter, David, kisfiuk és négy másik házaspár ideiglenes lakásokba költözött a zsidó negyedben, egy kőhajításnyira a Siratófaltól. Katonákat telepítettek az apró új közösség őrzésére. Eszter a veszély ellenére is boldog volt.

„Valóra vált az álmom! Egy Kotelre néző apartman. Kinyitottuk az ablakot és ott volt!”

Eszter második gyermeke, egy kislány a zsidóság legszentebb helyének árnyékában született. „Valahányszor felsírt, az ablakpárkányra tettem, hogy teljesen láthassa a falat, én pedig a Mindenhatóval beszéltem, hogy vigasztalja meg, és segítsen jól felnevelni. És persze megtette!”

Eszter nem vesztette el teljesen a kapcsolatát a magyar gyökereivel sem. Rendszeresen főz magyar ételeket, töltött káposztát, csirkepaprikást, kőrözöttet, gulyást és húslevest. Vallásos zsidó nőként természetesen kóser módon készíti el őket.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp