A Józsefvárosban építene közösséget az ortodox rabbi

Új, ortodox rabbija van az ORZSE neológ zsinagógájának tavasz óta. Szántó-Várnagy Binjomin Berlinben végzett, és szeretne minél nagyobb közösséget létrehozni.
Szántó-Várnagy Binjomin ez év tavasza óta az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) Bét Jehuda zsinagógájának rabbija. A Rabbiképző zsinagógája hosszabb ideje volt már rabbi nélkül, és ezt a fiatal, 36 éves ortodox rabbit hívta meg a zsinagóga hagyományosan neológ közössége vezetőjének.

Szántó-Várnagy Binjomin a berlini ortodox rabbiképzőben végzett, korábbban a Rabbiképzőben tanult kántornak (2010–14-ig a Páva utcai zsinagóga kántora volt), és a MAIOH (Magyarországi Autonóm Ortodox Hitközség) tagja lett.

A rabbi szerint a hit alapjaiban a neológ és az ortodox között nincs különbség, a Tóra, a Talmud és az egységes rabbinikus hagyomány az, ami minden vallásos közösséget összefog. Jelentős eltérés akkor van, amikor egy csoport nem fogadja el a Tórát, mint egyes modern liberális reformirányzatok esetében.

Szántó-Várnagy Ádám, akinek Binjomin Zeév a héber neve, hagyományt követő zsidó családban született.

„Magyarországon a mi családunk már hagyománykövetőnek számít, mert hanuka idején gyertyát gyújtunk, jom kippurkor templomba megyünk, az első szédereste pedig a nagymamihoz. Ezzel már bekerültünk a magyar zsidóság élvonalába”, mondja a jozsefvarosujsag.hu-nak adott interjúban.

Szántó-Várnagy talmudi tanulmányokat folytatott Budapesten a Lativ Kolelben 2012–17 között. Kilenc hónapot töltött Jeruzsálemben az Or Száméách jesiva bét midrásban, hagyományos zsidó vallási iskolában tanult. 2018-ban iratkozott be a berlini ortodox rabbiképzőbe, ahol 2023 januárjában végzett.

Itthon szeretne közösséget építeni, hasonlóan ahhoz, amit Berlinben látott. Berlin nagy hátrányból indult Budapesthez képest, de úgy látja, az ottani közösség ma előrébb van, pedig Budapest a külföldi zsidók szemében szent hely. Szántó-Várnagy rabbi ezért várja az érdeklődőket a zsinagógába illetve az online kurzusaira a binjomin.hu oldalon keresztül, akiket szeretne héberül is megtanítani, hogy értsék az ima szövegét.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp