Zsidó nő találta fel a Barbie babát

A Margot Robbie főszereplésével készült Barbie film óta idén nyáron mindenki Barbie lázban ég. A film alapjául szolgáló baba is hasonló népszerűségnek örvend, gyártója szerint két másodpercenként egy Barbie-t adnak el a világon.

Az egyszerre imádott és támadott legendás amerikai baba 1959. március 9-én, a New York-i játékkiállításon kezdte meg karrierjét.

A hosszú lábú, szőke babát – amely lányok nemzedékei számára vált példaképpé – fehér-fekete csíkos fürdőruhában, lófarkas frizurával, arany karika fülbevalókkal ismerhette meg a világ, Barbie akkor hivatásos modell volt. Egy Barbie-baba 1959-ben 3 dollárba került, s még abban az évben 300 ezer darab kelt el belőle.

Ruth Handler, a Barbi feltalálója

A Mattel játékcég 2009-ben, debütálása 50. évfordulóján új modellel, a fél évszázaddal azelőtti baba modern változatával ünnepelte az évfordulót. Az új figurát a nosztalgia jegyében egy hétig 3 dollárért árusították. A valószerűtlenül karcsú Barbie az évtizedek során volt már színésznő, balerina, koncertzongorista és űrhajós, de orvosként és autóversenyzőként is „dolgozott”, sőt, 2004-ben az elnökválasztáson is indult.

Barbie-t Ruth Handler, Lengyelországból bevándorolt zsidó szülők tizedik gyereke találta ki egy akkori német baba, az egyébként felnőtteket célzó Bild Lilli alapján, amelyet Bécsben látott (később, 1964-ben a Mattel a Bild Lilli jogait is megvásárolta). Lányáról, Barbaráról nevezte el. Az 50-es években a kislányok csak olyan babákkal játszhattak, amelyek gyerekek voltak, így ők csak anyák lehettek, írja a mult-kor.hu.

A nagy újítás az volt, hogy Barbie nagy lány volt, így a gyerekek álmaikat, vágyaikat helyezhették bele.

Barbie – teljes nevén Barbara Millicent Roberts – ma már szinte minden amerikai otthon lakója. A Mattel szerint két másodpercenként egy Barbie-t adnak el a világon. A 3 és 10 év közötti amerikai lányok 90 százalékának legalább egy ilyen babája van, a 3-6 éves korosztályra leszűkítve pedig egy kislánynak átlagosan 12 Barbie-ja van.

A lányok azonban nem mindenhol játszhatnak Barbie-val; egy ideig Szaúd-Arábiában és Oroszországban nem volt szabad árusítani, 2002 óta Iránban sem lehet kapni.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp