A zsidó Valentin-nap a szerelmi házasság ünnepe

Ezen a napon szűntek meg a házassági korlátozások a régi Izraelben a zsidó hagyomány szerint , és onnantól fogva a nők szabadon megválaszthatták, hogy kivel szeretnének élni.

A héber naptár szerint idén augusztus 2-án volt Tu BeÁv, a szerelem ünnepe. Ez a nap a szabad választásból, a szívből fakadó szerelemből és boldogságból fogant házasság mellett foglal állást, vagyis a nő és férfi egyenjogúságának, egyazon jogokon alapuló szabadságának az ünnepe, írja a mazsihisz.hu.

A zsidó hagyomány szerint áv hónap 15-én szűntek meg a házassági korlátozások a régi Izraelben, s onnantól fogva a nők szabadon megválaszthatták, hogy kivel szeretnének élni: szerelemből.

Európában még a legutóbbi századokban is előfordult, hogy – elsősorban kényszerítő anyagi okok miatt – a szülők szabták meg a házasulandó fiatalok sorsát.

A Talmud szerint azonban már a régi Izraelben is felismerték ennek a veszélyeit, ezért törölték el a házassági korlátozásokat a szabad párválasztás – végső soron tehát a szabadság, a szeretet, a szerelem, a boldogság – szem előtt tartásával.

Áv tizenötödike arra figyelmeztet minket, hogy az érzelmi kötelékek erejét szorosabbra fonják, mint az anyagi függőségek hálóját.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp