100 éve született Simon Peresz, Izrael egyik alapító atyja

Peresz kétszer volt Izrael miniszterelnöke és kétszer ideiglenes kormányfő; pályafutása alatt összesen 12 kormányban szolgált.

Szymon Persky néven látta meg a napvilágot 1923-ban a kelet-lengyelországi Wiszniewben.

ÉDESAPJA 1932-BEN KIVÁNDOROLT TEL-AVIVBA, A CSALÁD 1934-BEN KÖVETTE, OTTHON MARADT ROKONAIK A HOLOKAUSZT ÁLDOZATÁUL ESTEK, AMIKOR A NÁCIK 1941-BEN A TELEPÜLÉS ZSIDÓSÁGÁT A ZSINAGÓGÁBA TERELTÉK, MAJD FELGYÚJTOTTÁK AZ ÉPÜLETET.

Peresz Palesztinában egy mezőgazdasági iskolában tanult, majd egy kibucban élt több évig, 1944-től vett részt illegális katonai akciókban. David Ben Gurion vette pártfogásába, aki bevonta pártja, a Mapai vezetésébe, 1947-től volt tagja a Hagana zsidó önvédelmi milíciának.

Az 1948-as államalapítás után Peresz a védelmi minisztériumban töltött be tisztségeket, jelentős szerepet játszott a korszerűen felszerelt izraeli hadsereg kiépítésében, oroszlánrészt vállalt a légierő megszervezésében.

Simon Peresz 1959-ben a kneszet, az izraeli parlament tagja és védelmiminiszter-helyettes lett, utóbbi tisztségéről a párton belüli viták miatt mondott le 1965-ben. Később az Izraeli Munkapárt elnöke volt 1977 és 1992 között.

Barbra Streisanddal

Szerepe volt a békefolyamat elindításában

Peresz 1969 és 1974 között a Golda Meir és Jichák Rabin vezette kabinetben több tárcát irányított, komoly szerepet játszott 1993-ban a közel-keleti békefolyamat elindításában és a Washingtonban megkötött úgynevezett oslói békemegállapodásban, a Jordániával kötött megállapodások kidolgozásában, a Szíriával folytatandó béketárgyalások előkészítésében.

Simon Pereszt a közel-keleti békefolyamat érdekében kifejtett tevékenységéért 1994-ben Nobel-békedíjjal tüntették ki Jichák Rabin izraeli miniszterelnökkel és Jasszer Arafat palesztin vezetővel együtt.

Arafattal (balra) és Rabinnal

Peresz kétszer volt Izrael miniszterelnöke és kétszer ideiglenes kormányfő; pályafutása alatt összesen 12 kormányban szolgált.

2007-ben a Kneszet megválasztotta Izrael kilencedik elnökének, tisztségét 2014-ig töltötte be. Ekkor, 91 évesen ő volt a világon a legidősebb államfő.

  1. szeptember 28-án a Tel-Aviv melletti Ramat Ganban halt meg.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp