Izraeli régészek Jeruzsálem babiloni ostroma során megsemmisült épületet tártak fel

Júdea Királysága megpróbált lázadást indítani a babiloni megszállók ellen, ezért Neo-Babilon királya II. Nabukodonozor elrendelte, hogy Jeruzsálemet semmisítsék meg.

Egy július 22-én közzétett jelentés szerint izraeli régészek olyan épületet tártak fel, amelyet Jeruzsálem babiloni ostroma során i.e. 586-ban tűz pusztított el.

Az eredményeket a lektorált Journal of Archaeological Science című folyóiratban tették közzé.

A kutatók által „100-as háznak” nevezett, elszenesedett épület maradványait különféle elemzések vetették alá, hogy megértsék, hogyan keletkezett a tűz, és hogyan haladt át a szerkezeten.

A 100-as épület egykor egy nagy, kétszintes ház volt, amely egy magasrangú jeruzsálemi személyé lehetett az ókori város délkeleti részén. Egy parkoló alatt fedezték fel.

A Jeruzsálem babiloni pusztítása idején tomboló tüzet bemutató kép.

Jeruzsálem elpusztítása és a 100. épület

„Az épület törmelékében található bizonyítékok nem hagytak kétséget a tűz jelenlétét illetően” – írták a régészek. “Nem volt látható jele annak, hogy szándékos vagy véletlen volt-e, és ha szándékos, akkor honnan és hogyan terjedt a tűz.”

A kutatók FITR spektrometriai tesztekkel és archeomágneses elemzéssel próbálták megfejteni, hogy szándékos volt-e a tűz, írja a jpost.com.

A kutatók gyújtáspont után kutattak az épületben, amely lehetővé tenné számukra, hogy nyomon kövessék a tűz terjedését az épületen keresztül. Ezért megmérték a cserépszilánkok és a törött padlólemezek mágneses jeleit. Ezen a vizsgálati vonalon keresztül a kutatók feltárták, hogy a tűz az épület legfelső emeletén keletkezett, mivel az alsó szinten voltak olyan helyiségek, amelyeket a tűz nem ért el. Ez azt jelentette, hogy a tűz valószínűleg heves volt, de gyorsan kialudt.

“Az elszenesedett maradványok széles körben elterjedt jelenléte szándékos tűz pusztításra utalnak, amely a felső és az alsó emeleten több helyen is meggyulladt, és a hő hatására az alsó emelet mennyezete megégett” – magyarázták a régészek. “A tűz terjedése és az épület gyors összeomlása azt jelzi, hogy a rombolók nagy erőfeszítéseket tettek az épület teljes lebontása és használaton kívül helyezése érdekében.”

Mint korábban említettük, az épület mérete arra utal, hogy egykor a társadalom magasrangú tagjáé lehetett. A kutatók szerint nagy a valószínűsége annak, hogy az épületet a helyiek megfélemlítése céljából gyújtották fel, ami gyakori volt a város 30 hónapos ostroma idején. Júdea Királysága megpróbált lázadást indítani a babiloni megszállók ellen, ezért Neo-Babilon királya II. Nabukodonozor elrendelte, hogy Jeruzsálemet semmisítsék meg.

A 100-as épület jelentősége

A tanulmány által összegyűjtött információk jelentős értékkel bírnak a Tóra vagy az Ószövetség követői számára is, mivel ez Jeruzsálem és az Első Templom lerombolásának időszakából származó lelet.

“A tűz mikroszkopikus maradványainak elemzése rendkívül sokat fejlődött az elmúlt években, lehetővé téve a régészek számára, hogy új kérdéseket vizsgáljanak meg a pusztítási események intenzitásával és a pusztító rétegek keletkezésének körülményeivel kapcsolatban” – írták a régészek.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp