Eddig sosem látott felvételek kerültek elő egy náci halálvonat felszabadításáról

Az Amerikai Nemzeti Levéltárból előkerült filmrészleten a túlélők közül többen felismerték családtagjaikat.

78 évvel ezelőtt az amerikai hadsereg 2500 zsidót mentett ki abból a náci halálvonatból, amely a Bergen-Belsen koncentrációs táborból Theresienstadtba szállította a foglyokat. Most eddig soha nem látott felvételek kerültek elő, amelyeket az amerikai katonák készítettek a vonat felszabadításának napján, 1945. április 13-án.

Túlélők nem sokkal a vonat felszabadítása után

A vonatot kísérő németek parancsot kaptak, hogy ha nem tudják a szerelvényt a Theresienstadt koncentrációs táborba szállítani, robbantsák fel, mind a 2500 Bergen-Belsenből érkező zsidó foglyot meggyilkolva. Az 1945. április 7-én kezdődő hatnapos utazás után a vonat 1945. április 13-án a németországi Farsleben városánál, Magdeburg közelében megállt, és a szövetségesek által a térségben végrehajtott bombázások miatt nem tudott továbbhaladni.

Délután négy óra körül egy amerikai felderítő dzsip érkezett a hegyről, amelyet egy tank kísért. Amikor a nácik észrevették az amerikaikat, elmenekültek, maguk mögött hagyva a 2500 zsidó férfit, nőt és gyereket, akik azt hitték, a biztos halálba viszik őket. Ahogy a nácik elmenekültek, a foglyok közül többen, főleg nők, lányok és gyerekek, felálltak és örömkiáltásokkal rohantak az amerikai katonák felé. A katonák csak ekkor vették észre az utasok szörnyű állapotát.

George Gross, egy amerikai tank parancsnoka így mesélt a találkozásról. „Mindenki úgy nézett ki, mint egy csontváz, annyira ki voltak éhezve, az arcuk beteg volt. És volt még valami más is. Amikor megláttak minket, nevetni kezdtek örömükben, már ha nevetésnek lehet ezt nevezni. Inkább a tiszta, szinte hisztérikus megkönnyebbülés kitörése volt.”

A túlélők elmondták, hogy amikor meglátták az amerikaiakat, megölelték őket és boldogan sírtak. Az egyik amerikai katona, Abraham Cohen azt kiáltotta jiddisül a megdöbbent foglyoknak: „Én is zsidó vagyok”, és megmutatta nekik a nyakában lógó Dávid-csillagot.

A vonat felszabadítását számos fényképen dokumentálták, de mozgóképet ez idáig sosem lehetett látni. A videót az Amerikai Nemzeti Levéltárban találták meg a vonatmentő akcióról készülő dokumentumfilm munkálatai során.

A 90 éves holokauszt-túlélő Jakob Barzilai, aki mindössze 12 évesen a vonat utasai között volt, felismerte magát, édesanyját és nővérét a felvételen.

„Öten érkeztünk Bergen-Belsenbe, és csak hárman tértünk vissza. Apámat és nagyapámat ott vesztettem el” – mondta el a Ynet-nek. „A videón láttam anyámat, a nővéremet és magamat. Ez a vonat felszabadításának napja volt 1945. április 13-án. Nagyon meghatódtam, amikor megláttam a felvételt. Nem találtam a szavakat. A mi vonatunk volt talán a holokauszt legjobban dokumentált szerelvénye. Az volt a célja, hogy belefulladjunk az Elbába, de az amerikaiak ezt megakadályozták. Évek óta számtalan fényképet láttam erről a vonatról. De ez az első alkalom, hogy videófelvételeket látok” – tette hozzá Barzilai.

Fia, Eran elmesélte: „Pénteken érkezett a videó a WhatsApp-csoportba, amelyben néhány olyan ember van, akik kapcsolódnak a Bergen-Belsenből induló vonat felszabadításához. Amikor megnéztem a felvételt, azonnal felismertem apámat. Csak egy fotója van a gyerekkorából, amelyen kilenc évesen látható, és hirtelen azonosítom őt a videón, egyértelműen felismerve a nagymamámat és a nagynénémet, aki akkor ötéves kislány volt. Amikor megmutattam a felvételt apámnak, nagyon meghatódott. Annyi éven át beszélt ezekről a pillanatokról, és hirtelen előkerült egy olyan kisfilm, amit korábban soha nem láttunk.”

A 82 éves Miriam Mueller négy éves volt a vonat felszabadításának napján: Nem ismerte fel magát a videón, de nagyon meghatódott, amikor megnézte. „Mindenféle emléket felidézett. Nehezen kaptam levegőt utána. Azt mondtam, hogy ez az átkozott háború egyszerűen végtelen. Folyton visszatérünk hozzá. Ma már 26 unokám és 40 dédunokám van, és még egy van úton. Az Örökkévaló legyen áldott, csodát tett velem.”

Bina Schwartz öt és fél éves volt a vonat felszabadításának napján: „Mélyen meghatódtam. Ez egy hatalmas dolog. Ilyen sötét és nehéz időkben az amerikaiak úgy jöttek, mint az angyalok. Ez arra tanít, hogy mindig vannak jó emberek az út közepén, és az amerikaiak gyakran megmentik ezt a világot, és fontos szerepük van. A vonaton volt az édesanyám és hat gyermeke. Az apámat a nácik elvitték és meggyilkolták.”

Rani Beeri felismerte a videóban édesanyját, Gita Be’rit, aki egy hónapja hunyt el 95 éves korában, valamint nagynénjét és annak két lányát. „Nagyon erősen kötődöm ehhez az ügyhöz. A videó nagyon meglepett és meghatott. Édesanyám nem láthatta, de optimista mosollyal hagyta el ezt a világot” – mondta.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp