Egy osztrák tiszt mentette meg Montágh Imrét a koncetrációs tábortól

Montágh Imrét mindenki a helyes beszéd Paganinijeként ismeri, gyermekkorában azonban majdnem a koncentrációs táborok egyikébe került. Július 29-én lett volna 88 éves.

Montágh Imre 1935-ben született nagybirtokos nemesített zsidó családba. Gyermekkorában a családja nagybánhegyesi kúriájában élt. Imádott lovagolni, és úgy tűnt az önfeledt élet sosem ér véget – idézi fel az Újságmúzeum Facebook oldala.

1944-ben az akkor 9 éves Imre családjával együtt az orosházi gettóba került. Innen terelték őket tovább egy vonatra, amely az egyik haláltáborba vitte volna őket, azonban Bécsújhelynél a bombázások miatt kénytelenek voltak megállni. Montágh Imrét és családját a többiekkel együtt arra használták, hogy eltakarítsák a romokat és holttesteket, így a fiú is talicskán tolta a halottakat.

Egy véletlennek köszönhetően egy osztrák katonatiszt beszélgetni kezdett a német nyelvet is ismerő családdal. A tiszt adott nekik egy tippet, hogyan tudnának megszökni. Azt javasolta, hajnalban fussanak el, és ha megúszták, akkor pár napig még bujkáljanak a környéken, majd keressék meg őt a lakásán. A menekülés sikeres volt, az osztrák katona pedig tartotta a szavát, így a család elkerülte a haláltábort.

Montágh Imre ezután színész szeretett volna lenni, azonban a felvételin eltanácsolták. A férfi végül gyógypedagógiai főiskolára jelentkezett, majd logopédusként kezdett dolgozni. A tanítónak rengeteg gyermek és színész köszönhette helyes beszédtechnikáját, és végül országosan ismert lett saját tévéműsorának köszönhetően.

A sokak által kedvelt tanár végül 51 évesen hunyt el egy szerencsétlen balesetben: a saját kocsija rázuhant, mikor megpróbálta megállítani egy szakadék előtt.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp