A Gólem Színház bábjátéka kapta meg az évad legjobb gyerekelőadásának járó díjat

A Színházi Kritikusok Céhe szerint a Kócos macskaember-kölyök kiemelkedő összteljesítmény, korosztályfüggetlen nézői élmény.

A Színházi Kritikusok Céhe a 2022/23-as évad legjobb gyerekelőadásának járó díjat a Gólem Színház Kócos macskaember-kölyök című előadásának ítélte, olvasható a Színházi Kritikusok Céhe weboldalán megjelent közleményben. Idén a gyermek- és ifjúsági színházi kategória kritikusdíjáról négytagú grémium döntött: Gabnai Katalin. Papp Tímea, Puskás Panni, Stuber Andrea részvételével. A díj átadására szeptember 17-én, a 44. Színikritikusdíj-átadón kerül sor.

Fotó: Hirling Bálint / Gólem Színház

Mint írják, az izraeli Etgar Keret meséjének színpadi változatát a Gólem Színház számára Cseri Hanna írta, rendezte és szerzett hozzá zenét. Dajka Szúra Szeréna, Bognár Anna, Csarkó Bettina és L. Nagy Attila alkotják a szereplőgárdát. Odaadó, viruló, kicsattanó játékkedvű színészek formálják meg a szerepeket: a lestrapált anyát, a munkájába merült apát és végül, de elsősorban a kislányt, akit a kelekótya/felelőtlen szülő ott felejt az állatkertben. Továbbá számos különböző, közösségi vagy családi sérelmet szenvedett állatkölyköt állítanak elénk – őket Habakuk kalózkapitány igyekszik kárpótolni minden igényt kielégítő, gyerekboldogító hajóján, fogalmaz a közlemény.

Virág Vivien variábilis, a képzeletet is beindító díszletei között nagyon sokféle, de egyként bájos bábfigurát mozgatnak a színészkezek, mármint azon túl, hogy markáns, vidám kontúrokkal rajzolják fel a felnőttszereplők karakterét. Erős humorú, árnyalt és érzelemgazdag előadás – írta kritikájában Gergics Enikő. Az a különös benne – fogalmazta meg Puskás Panni –, hogy a vége egyszerre tudja megteremteni a happy endet a gyerekek számára, és további keserű érzéseket kelteni a felnőtt nézőkben.

Fotó: Hirling Bálint / Gólem Színház

Stuber Andrea szerint megnyugtatóan fejeződik be a kaland ebben a formás, életteli előadásban. Egy jó gyermek mindent megbocsát. A szerencsésebb esetekben az ott felejtés a szülőnek marad múlhatatlan traumatikus élménye, nem a gyereknek, írja a Színházi Kritikusok Céhe közleményében, hozzátéve:

Akár megszorongatja a kisebb és nagyobb nézőket a Kócos macskaember-kölyök előadása, akár nem, az biztos, hogy a Gólem Színház vállalkozásában szerencsésen adódtak össze az alkotói energiák: tanodás gyakorló, pályakezdő és tapasztalt színész, sokoldalúan képességes rendező, fantáziadús tervező, hozzáértő dramaturg – a végeredmény: kiemelkedő összteljesítmény, korosztályfüggetlen nézői élmény.

Etgar Keret-bemutató a Gólem Színházban

Az egész család számára nyújt tartalmas kikapcsolódást a Gólem Színház új bábelőadása, amely a gyerek-szülő kapcsolatokról mesél.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp