Az izraeliek 28 százaléka fontolgatja az ország elhagyását az igazságügyi reform miatt

Egy felmérés szerint a megkérdezettek több mint fele polgárháborútól tart.

Egy felmérés, amelyet kedden végeztek, miután a parlament elfogadta a megosztó igazságügyi reformcsomag első törvényét, megállapította, hogy az izraeliek több mint negyede fontolgatja az ország elhagyását, írja a Times of Israel. A 13-as csatorna felmérése szerint a megkérdezettek 28 százaléka fontolgatja a külföldre költözést, 64 százalékuk nem, 8 százalékuk pedig bizonytalan.

A tiltakozások ellenére az izraeli parlament elfogadta a bíróságok hatáskörét korlátozó törvényt

A javaslat a 120 tagú törvényhozásban 64 igen szavazatot kapott, ellenszavazat nem érkezett, mert az ellenzék – tiltakozása jeléül – kivonult a teremből.

A felmérés tükrözte annak hatását, hogy a koalíció hétfőn elfogadta a Legfelsőbb Bíróság jogköreit korlátozó törvényt a folyamatos tömegtüntetések, az igazságügyi, biztonsági, gazdasági és közéleti vezetők heves ellenállása, valamint a szolgálatból való kilépéssel fenyegető izraeli tartalékosok ezrei ellenére.

A felmérésben részt vevők több mint fele – 54 százaléka – azt mondta, hogy attól tart, hogy az igazságszolgáltatás átalakítása árt Izrael biztonságának, 56 százalékuk pedig polgárháborútól tart.

A megkérdezettek mindössze 33 százaléka mondta azt, hogy hisz Benjamin Netanjahu miniszterelnök állításának, miszerint kompromisszumot akar kötni az igazságügyi reformról szóló törvény többi részében, bár a miniszterelnök Likud pártjának szavazóinak 84 százaléka mondta, hogy hisz neki.

Zsidó vezetők megbékélésre szólítanak fel az igazságügyi reform miatti konfliktus kapcsán

Nagy zsidó szervezetek az egységet és a kompromisszumot sürgetik, míg mások megdöbbenésüknek adtak hangot a Legfelsőbb Bíróság jogkörét megnyirbáló törvény elfogadása miatt.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp