Az iráni rezsim által fenyegetett női dzsúdósról szól az iráni és izraeli rendező közös filmje

A Tatami az első iráni-izraeli koprodukcióban készült filmes alkotás.

Az első iráni-izraeli koprodukcióban készült film, a Tatami világpremierje a szeptemberi Velencei Filmfesztiválon lesz, jelentette a Times of Israel.

Zar Amir Ebrahimi és Arian Mendi a Tatami című filmben

A politikai thriller a dzsúdó-világbajnokság idején játszódik, amikor Leila (Arian Mendi) az iráni dzsúdós és edzője, Mariam (Zar Amir Ebrahimi) ultimátumot kapnak az iszlám rezsimtől, amely arra utasítja Leilát, hogy színleljen sérülést és veszítsen, különben az állam árulójának bélyegzik. Ezzel Leila lehetetlen választás elé kerül: vagy engedelmeskedik az iráni rezsimnek, ahogy az edzője sürgette, vagy küzd az aranyért, és ezzel veszélybe sodorja magát és a családját.

A filmet a Golda Meir életét bemutató produkciót jegyző, Oscar-díjas Guy Nattiv és az iráni, Cannes-i díjas Zar Amir Ebrahimi rendezte, a forgatókönyvet Nattiv és Elham Erfani írták.

Tatami

„Csodálatos együttműködés volt, és ő is hozta a maga személyes történetét” – mondta Nattiv Ebrahimiról, aki 2008-ban menekült el szülőhazájából, Iránból, és azóta száműzetésben él Franciaországban.

„Ez egy igazi lehetőség arra, hogy platformot adjunk az iráni nők hangjának, akik nap mint nap küzdenek az országukban uralkodó elnyomó rendszer ellen”

– tette hozzá az izraeli rendező.

A film története némileg utal arra a 2019-es esetre, amely során a cselgáncs-világbajnokságon szereplő iráni Szaeid Mollaei családját fenyegette a rezsim, hogy szándékosan veszítsen el egy mérkőzést. Az Iránt az eset után elhagyó dzsúdósnak azért kellett veszítenie, nehogy összekerüljön egy izraeli ellenféllel.

Családját fenyegették az iráni dzsúdósnak, hogy ne álljon ki izraeli ellenfelével

A közösségi médiában gratulált az iráni cselgáncsozó az izraeli világbajnok Szagi Mukinak. A jövő évi olimpián Saeid Mollaei már nem az iráni, hanem az ötkarikás zászló alatt versenyezhet….

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp