Zsidó vezetők megbékélésre szólítanak fel az igazságügyi reform miatti konfliktus kapcsán

Nagy zsidó szervezetek az egységet és a kompromisszumot sürgetik, míg mások megdöbbenésüknek adtak hangot a Legfelsőbb Bíróság jogkörét megnyirbáló törvény elfogadása miatt.

A világ néhány nagy zsidó szervezetének vezetője közös levelet intézett Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökhöz és Jair Lapid ellenzéki vezetőhöz, amelyben aggodalmukat fejezték ki az izraeli társadalmon belüli növekvő polarizáció és viszálykodás miatt. A levél, amelyet a Szochnut, a Keren Hayesod, a Cionista Világszervezet és az Észak-Amerikai Zsidó Szövetségek képviselői írtak alá, utalást tesz a közelgő tisa beav, az első és második jeruzsálemi Szentély lerombolásának emléknapjára, írja a Ynet.

Az igazságügyi reform ellen tüntetők Jeruzsálemben

A levél tartalmának középpontjában az izraeli lakosságon belüli megbékélés és egység sürgető szükségessége áll, különösen a kormány igazságügyi reformjának első törvényjavaslata és elfogadása körül zajló viták fényében, amelyek jelentős nyugtalanságot és megosztottságot okoztak az országban. Bár a levél nem foglal állást a konkrét törvényjavaslattal kapcsolatban, hangsúlyozza a közös alapok megtalálásának fontosságát a társadalomban meglévő szakadékok áthidalása érdekében.

„Arra kérjük önöket, hogy használják ki a rendelkezésükre álló összes eszközt, hogy megtalálják a legszélesebb közös nevezőt”

– írták a levélben, kiemelve: „Minden erőfeszítést meg kell tennünk az egységért és a sálom bájitért, a békéért otthonunkban”.

A vezetők egységre való felhívása azért jelentős, mert egybecseng Joe Biden amerikai elnök nyilvános felhívásával, hogy az izraeli kormány keressen szélesebb körű támogatást és konszenzust, mielőtt bármilyen jogszabályi változtatással előrébb lépne. E gondolathoz csatlakozva a nemzetközi zsidó vezetők arra ösztönzik Netanjahut és Lapidot, hogy vizsgáljanak meg minden lehetséges lehetőséget egy befogadóbb és egységesebb megközelítés előmozdítására.

Tisa beav történelmi jelentősége tovább erősíti a vezetők felhívását, mivel a második templom lerombolása a zsidó közösségen belüli „alaptalan gyűlölet” történelmi példáihoz kapcsolódik. Az aláíró szervezetek képviselői arra kérik az izraeli vezetést, hogy gondolkodjon el ezen az ünnepélyes alkalmon, és dolgozzon a társadalmon belüli jelenlegi megosztottság orvoslásán.

Más zsidó szervezetek megdöbbenésüket és nyugtalanságukat fejezték ki az új törvény elfogadásával kapcsolatban, amely korlátozza a Legfelsőbb Bíróság felügyeleti jogkörét a végrehajtó és a törvényhozó hatalom felett.

„Mélységesen csalódottak vagyunk, hogy az izraeli kormány elfogadta a vitatott ésszerűségi törvényt, és nem hallgatott Hercog elnök és mások felhívására, hogy széles társadalmi konszenzuson alapuló kompromisszumot kössön”

– áll a Rágalmazásellenes Liga (ADL) közleményében.

A tiltakozások ellenére az izraeli parlament elfogadta a bíróságok hatáskörét korlátozó törvényt

A javaslat a 120 tagú törvényhozásban 64 igen szavazatot kapott, ellenszavazat nem érkezett, mert az ellenzék – tiltakozása jeléül – kivonult a teremből.

Az Amerikai Zsidó Bizottság (AJC) szintén aggodalmának adott hangot, és közleményében azt írta, hogy tagjai „mélységes csalódottságot éreznek az ésszerűségi normatörvény izraeli elfogadása miatt”. Komolyan aggódunk a további egyoldalú erőfeszítések hosszú távú hatásai miatt, és arra kérjük a kormánykoalíciót, hogy tartózkodjon minden további lépéstől, hacsak nem születik kompromisszum”.

Az Új Izrael Alap a lépést „sötét napként jellemezte Izrael Állam és a zsidó nép történetében. Ma, 29 hetes tömeges tiltakozás, sztrájkok, felvonulások és polgári engedetlenségi akciók ellenére, amelyeket izraeliek százezrei tartottak – és Izrael legjobb barátainak figyelmeztetései ellenére a világon, beleértve az Egyesült Államokat is – Netanjahu telepesek vezette kormánya elfogadott egy kulcsfontosságú jogszabályt, amely gyengíti az igazságszolgáltatást, a kormány hatalmának egyetlen valódi ellenőrzését. Nehéz túlbecsülni, mennyire jelentős ez a pillanat.”

Szolidaritás és aggodalom az izraeli demokráciáért

Zsidó szervezetek nyílt levele Jakov Hadas-Handelsman úrhoz, Izrael magyarországi nagykövetéhez.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp