Weisz Richárd 115 éve lett első magyar birkózóként olimpiai bajnok

Erre emlékeztek az olimpiai bajnok sírjánál a Kozma utcai izraelita temetőben.

Az MTK Baráti Kör és a Magyar Futballmúlt Kegyeleti Társaság a héten megemlékezést tartott Weisz Richárdnak a Kozma utcai temetőben lévő síremlékénél, tudatta a mazsihisz.hu. A megemlékezésen beszédet mondott Pandzarisz Tamás, Ancsin László, a Magyar Birkózók Szövetsége főtitkára és Németh Nyiba Sándor birkózó olimpikon, volt birkózó szövetségi kapitány. Imát mondott Radnóti Zoltán főrabbi.

Weisz Richárd

Az 1879-ben Budapesten született Weisz Richárd 19 évesen indult először birkózóversenyen. 1903-ban ő lett az első hivatalos magyar birkózóbajnokság győztese nehézsúlyban. Az 1908. évi nyári olimpiai játékokon, Londonban a +93 kg-os súlycsoportban olimpiai bajnoki címet szerzett. Az újkori olimpiai játékok történetében ő nyerte a magyar csapat hetedik, egyben a magyar birkózósport első aranyérmét, emlékeztet a mazsihisz.hu írása.

Weisz az MTK sportolójaként hétszer nyert magyar bajokságot kötöttfogású birkózásban, négyszer pedig súlyemelésben. Iskolái elvégzése után egy évet a tengerészetnél szolgált. Később az MTK legendás elnöke, Brüll Alfréd anyagi segítségével a Japán kávéházat (ma az Írók boltja működik a helyén) vezette, majd edzőként és versenybíróként is tevékenykedett. Az MTK 1942-es megszüntetés után 1945 februárban Weisz lakásán alapították meg újra a klubot.

Weisz Richárd még ugyanabban az évben elhunyt 66 évesen, a Kozma utcai zsidó temetőben lévő sírja 2005 óta a Nemzeti Sírkert része. Sírkövét 2019-ben újították fel.

Zsidó olimpiai bajnokokra emlékezett a Magyar Birkózó Szövetség

A Budapesten zajló 15. Maccabi Európa Játékok alkalmából a sportág első magyar olimpiai aranyérmese (1908, London), Weisz Richárd és a hazai szabadfogású iskola megteremtője, az 1936-ban Berlinben …

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp